Petercam: “Hoge olieprijzen bedreigen economisch herstel”

We stampen waarschijnlijk een open deur in door te stellen dat de huidige hoge olieprijzen een zware domper leggen op het economisch herstel. Toch is niet helemaal duidelijk hoe de ernstig de situatie momenteel al is. Moeten we al panikeren, of is het daar nog te vroeg voor?

Petercam: “De hoge olieprijzen bedreigen het economisch herstel, laat daar geen twijfels over bestaan. In de afgelopen jaren was de olieprijs gestadig gestegen, min of meer synchroon met het economisch herstel. Sinds het uitbreken van de onrust in het Midden-Oosten zijn die olieprijzen echter als een raket de lucht ingeschoten.”

In de huidige omstandigheden is het volgens Petercam zo goed als onmogelijk om de volgende beweging in de olieprijs te voorspellen: “Het meest waarschijnlijke scenario is een geleidelijke stijging van de olieprijzen in de komende weken en maanden. Anderzijds is er het risico dat de olieprijs plots kan gaan exploderen. Uiteindelijk kan zo een inflatoire spiraal ontstaan, die de centrale banken gaat dwingen om de rente te verhogen, waardoor de economische groei nog verder kan gaan vertragen. Dat geldt op de eerste plaats voor de groeimarkten. Afhankelijk van de evolutie van de olieprijzen kan de inflatie tegen de zomer oplopen naar een vork tussen 3 en 5%. Economisch gezien ziet het plaatje er dus onzeker uit.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content