Petercam: “ECB ziet inflatiespoken”

Vorige week verbaasde ECB-president Trichet vrijwel iedereen door impliciet een renteverhoging voor de maand april aan te kondigen. Hij deed dat niet met zoveel woorden, maar gaf wel in gecodeerde taal te verstaan dat de basisrente volgende maand naar omhoog kan.

Petercam: “ECB ziet inflatiespoken, waabij alleen onverwachte nieuwe gebeurtenissen de visie van de Europese Centrale Bank kunnen doen wijzigen. Blijven dergelijke gebeurtenissen uit, dan zal de ECB op 7 april haar basisrente met een kwart procent verhogen.”

De reden voor deze ingreep is volgens Petercam niet echt duidelijk: “De economische activiteit in de eurozone bevindt zich nog steeds 2,90% onder het pre-recessieniveau. De economen van de ECB voorspellen bovendien geen krachtig herstel in de komende jaren. De gestegen grondstoffenprijzen hebben weliswaar de headline inflatie tot 2,40% doen toenemen, maar de kans dat dit gaat leiden tot tweederonde-effecten blijft relatief beperkt. De kerninflatie blijft met 1% al meer dan een jaar laag en op korte termijn wordt daar geen verandering in verwacht. Overigens verwacht de ECB zelf ook geen forse inflatie-opstoot.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content