Petercam: “Catch 22 op de valutamarkten

De G7 meeting heeft de oorlog op de valutamarkten niet kunnen stoppen, de koers van de euro is blijven stijgen ten opzichte van de dollar. Alleszins op korte termijn zal er van gecoördineerde acties geen sprake zijn. China houdt zijn munt ondergewaardeerd, ook al werd de koppeling met de dollar in juni opgegeven.

Petercam: “Er is momenteel sprake van een catch 22 op de valutamarkten. We gebruiken het woord oorlog bewust nog niet, maar zo ver zou wel kunnen komen. De Verenigde Staten blijven bij China aandringen op een appreciatie van de yuan, dit vanwege de oneerlijke concurrentie die de Amerikaanse bedrijven wordt aangedaan.”

China gelooft anderzijds dat de Verenigde Staten een gevaarlijk spelletje spelen met hun politiek van quantitative easing. Petercam: “Quantitative easing overspoelt de financiële markten met liquiditeiten en die kunnen leiden tot zeepbellen op de groeimarkten. Anderzijds dreigt Europa te worden opgezadeld met een munt die te duur is op basis van de huidige fundamentals. De fair value van de euro tegenover de dollar zou maar 1,15 euro bedragen. Anderzijds dreigen de valuta’s van landen als Brazilië en India te snel te appreciëren, met schade aan de export als gevolg. Dit alles herinnert ons aan de periode 2006-2008, toen de zogenaamde carry trades ook al zeepbellen deden ontstaan in bepaalde groeimarkten. De catch 22 bestaat er uit dat China met interne problemen wordt geconfronteerd (onder andere een te lage consumptie) en export nodig heeft om te blijken groeien. De VS zijn anderzijds op zoek naar groei tout court en willen dus ook exporteren.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content