Petercam: “Beperkte renteverhoging is geen ramp voor Europese economie”

President Jean-Claude Trichet van de Europese Centrale Bank heeft in niet mis te verstane bewoordingen een renteverhoging op korte termijn in het vooruitzicht gesteld. Waarschijnlijk zal de basisrente morgen al met een kwart procent worden opgetrokken. Is zo’n renteverhoging schadelijk voor de Europese economie?

Petercam: “Het antwoord op deze vraag is ons inziens negatief. Een beperkte renteverhoging is geen ramp voor Europese economie. We gaan in ons scenario uit van een stijging met een kwart procent in april, waarna de basisrente tegen het einde van dit jaar zelfs driekwart procent hoger kan staan.”

Volgens de Europese centrale bank is het tijdstip rijp om de monetaire politiek te normaliseren. Petercam: “Tegen het einde van dit jaar zou de basisrente in de eurozone dus weer op 1,75% kunnen staan. Dergelijke rentestand zit trouwens ook al in de futures verrekend. Het lijkt weinig waarschijnlijk dat de Europese centrale bank haar basisrente in een versneld tempo gaat verhogen. Gecombineerd met een duurdere euro en hoge grondstoffenprijzen is het optrekken van de rente uiteraard geen goede zaak voor de Europese economie. Daar lijkt de ECB voorlopig echter niet echt van wakker te liggen. Anderzijds is de kans klein dat ze wat haar monetaire politiek te voortvarend te werk zal gaan.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content