Peter Vanden Houte (ING): “Rendementen realiseren wordt moeilijker”
Een positief gevolg van de huidige groei-inzinking, is het feit dat de inflatoire spanningen wat afnemen. De meeste grondstoffenprijzen zijn eerder aan het dalen, hoewel dit bij de olieprijzen vanwege een nog steeds gespannen vraag-aanbod-situatie tergend traag verloopt. In de VS heeft de Federal Reserve al laten weten dat ze de rente tot minstens half 2013 op het huidige lage peil zal handhaven. De ECB zal daarvoor niet onderdoen.
Peter Vanden Houte (ING): “Wij verwachten dat de rente tot onder de 1% zal worden verlaagd en daar zeker heel 2012 zal blijven staan. In die omstandigheden zouden ook de langetermijnrentetarieven laag moeten blijven, al is enige volatiliteit daar wel aan de orde. Op het wisselkoersfront blijven de euro-perikelen voor schommelingen zorgen. Zolang de financiële markten vrezen dat de eurozone uit elkaar kan vallen, is het moeilijk om een stijging van de eenheidsmunt te anticiperen, zelfs al kan de dollar zelf niet al te beste “fundamentals” voorleggen.”
De westerse wereld heeft in de voorbije decennia een vrijwel permanente stijging van algemene schuldniveaus gezien. We zijn echter op een punt gekomen dat deze schuldniveaus niet langer houdbaar zijn en onherroepelijk een periode van schuldafbouw is aangebroken.
Dit impliceert echter dat de trendgroei in de meeste Westerse landen in de komende jaren heel wat lager zal uitvallen. Waar we in het verleden groei hebben gekocht door schuldcreatie, moeten we nu groei inboeten om de schulden weer af te bouwen. Sommigen stellen dat dit zal gepaard gaan met hogere inflatie.
Peter Vanden Houte (ING): “Op die manier kan de reële kost om de schuld terug te betalen worden gedempt. In economieën met een snelle veroudering van de bevolking blijkt de weerstand tegen hogere inflatie echter zeer groot te zijn. Alternatief kan de reële kost van de schuld worden verminderd door de nominale rente laag te houden. Kijk maar naar Japan: een lage inflatie in combinatie met historisch lage nominale rentes. Dit is een toestand waar ook Europa op afstevent. Voor de belegger wordt het een hele uitdaging om tegen dergelijke achtergrond mooie rendementen neer te zetten.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier