Peter Vanden Houte (ING): “Belgische belegger vreest recessie”

De ING-beleggersbarometer zet zijn neerwaartse rit verder, met een nieuwe terugval in september. De conjunctuurinschatting is naar een peil teruggevallen dat een recessie doet vermoeden.

Peter Vanden Houte (ING): “De ING-beleggersbarometer zette in september inderdaad zijn dalende trend voort. De indicator valt terug van 79 naar amper 73 punten, waarbij 100 een normaal niveau aangeeft. Het ziet er naar uit dat de Belgische economie niet langer groeit. Zo zag amper 10% van de ondervraagden het conjunctuurklimaat in de voorbije drie maanden verbeteren, terwijl liefst 64% van een verslechtering gewag maakte. Dat is een niveau dat een grote recessiekans aangeeft.”

Ook wat betreft de verwachtingen voor de komende drie maanden zijn de pessimisten in de meerderheid. Zo ziet 43% van de beleggers het conjunctuurklimaat verder versomberen, terwijl 21% in beterschap gelooft. Het beursverloop maakt de beleggers uiteraard niet vrolijk. Amper 5% van de geënquêteerden meldde in de voorbije drie maanden een positief rendement op zijn portefeuille. Liefst 67% moest het rendement van zijn beleggingen in de rode cijfers schrijven.

Vanden Houte: “Geen wonder dat het beursenthousiasme op een laag pitje blijft branden. Waar 28% op een positief beursverloop hoopt in de komende drie maanden, vreest 44% het tegendeel. Deze gelatenheid weerspiegelt zich ook in de portefeuillebeslissingen. Zo wil 56% niet van risicovolle beleggingen horen, terwijl amper 19% dat nu wel ziet zitten. Maar ook in de meer veilige sectoren wil slechts 22% van de beleggers investeren. Zowat 31% van de respondenten raadt deze beleggingen echter af. Zelfs voor beleggingen in obligaties zijn er meer tegenstanders (32%) dan voorstanders (21%) te vinden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content