Peter Vanden Houte (ING): “Belgische belegger is eerder bescheiden”

Gepolst naar zijn kennis over beleggingen, blijkt de beleggende Belg eerder bescheiden te zijn. Liefst 40% van de ondervraagden denkt dat hij er minder van afweet dan de gemiddelde belegger. Slechts 21% schat zijn kennis hoger in. Wel blijkt dat het vertrouwen in de eigen kennis gerelateerd is met de beleggingsactiviteit.

Peter Vanden Houte (ING): “Zo schat 36% van de actieve beleggers zijn kennis hoger in dan gemiddeld, terwijl slechts 17% het tegendeel beweert. Bij de matig actieve beleggers twijfelt 39% aan zijn beleggingsexpertise. Slechts 19% van de ondervraagden in deze groep schat zijn kennis hier hoger in dan gemiddeld.”

Deze resultaten lijken eerder onderzoek uit de “Behavioural Finance” te bevestigen. Daaruit bleek dat beleggers die hun eigen kennis hoger inschatten dan gemiddeld, veel actiever zijn op de financiële markten.

Vanden Houte: “Merkwaardig genoeg konden volgens deze onderzoeken diegenen die het meeste orders uitvoerden, gemiddeld gezien de minder mooie rendementen voorleggen. Deze laatste stelling wordt echter niet bevestigd in onze enquête. Het rendement op de eigen portefeuilles wordt door de verschillende soorten beleggers over de voorbije zes maanden redelijk gelijk ingeschat. Maar misschien stellen sommigen de werkelijkheid mooier voor dan ze is …”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content