Pernod Ricard blijft dankzij de groeilanden een kanshebber

De groeilanden blijven voor omzetstijgingen zorgen bij Pernod Ricard. Dit compenseert volgens Geert Van Herck van Leleux de tragere groei in het westen. In augustus zorgde het tegenvallende resultatenrapport van de Britse luxegoederenproducent Burberry voor een koersval van de belangrijkste spelers in de sector van de luxegoederen.

Naast uurwerken, kleding en handtassen omvat deze sector ook de producenten van champagnes, wijnen en andere sterke dranken.

Het Franse Pernod Ricard (met als belangrijkste merken Chivas, Jameson, Absolut Vodka en Martell) deelde mee in de klappen.

Maar het herstel lijkt ingezet te zijn.

Met dank aan een mooi resultatenrapport dat op 25 oktober 2012 werd bekendgemaakt. Uit dat rapport onthoudt volgens Geert Van Herck vooral dat de groeilanden (met de Aziatische landen op kop) nog steeds verwoede afnemers van Europese sterke dranken zijn.

De organische omzetgroei (zonder rekening te houden met eventuele overnames) bedroeg 5%. Maar een geografische opsplitsing geeft +11% voor de Aziatische regio (+18% voor China!), +7% voor het Amerikaanse continent, -1% voor Europa ex-Frankrijk en -8% voor de Frankrijk (impact van hogere belastingen op sterke drank).

Nu er meer en meer signalen opduiken dat de Chinese economie uit het dal klimt (verwachte groei van de particuliere consumptie), kan dit een positieve impact hebben op de sector in het algemeen en Pernod Ricard in het bijzonder.

Conclusie

Pernod Ricard heeft de kater van 2007 – 2009 doorgespoeld: op de weekgrafiek brak de koers in 2011 boven de horizontale weerstand van 77 euro. Dit is volgens Geert Van Herck nu een zeer belangrijk steunniveau voor de langetermijntrend van het aandeel.

De correctie van de afgelopen maanden heeft de RSI-indicator naar neutrale niveaus gebracht van waaruit opnieuw naar de koerstop van 91 euro kan gestegen worden.

Op de daggrafiek ziet Van Herck de recente koerscorrectie en hij wijst op drie belangrijke feiten.

Ten eerste vond de koers steun op de horizontale steun van 82,25 euro, een combinatie van oude weerstand die nu als steun dienst doet. Ten tweede ziet hij ook hier de steun die het 200-daagsgemiddelde biedt.

Tenslotte trad er bij de recentste koersbodem op 82,31 euro een positieve divergentie met de RSI-indicator op (onderste grafiek).

Vaak het signaal dat een trendommekeer mogelijk wordt. Het doet Van Herck besluiten dat koersen boven de 92 euro te verwachten zijn in de komende maanden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content