Permanent handelstekort maakt VS armer en armer
In de Verenigde Staten probeert men de economie aan de gang te houden middels inflatie, maar in Europa wordt nu volgens Royal Bank of Scotland ook pijnlijk duidelijk hoe landen als Griekenland en Spanje in de problemen zitten nu ze hun munt niet meer kunnen devalueren.
Oftewel inflatie creëren waardoor schulden simpel afbetaald kunnen worden ten koste van degene die de lening heeft verstrekt. De euro laat wat dat aangaat goed zien welke landen de ‘mismanaged nations’ zijn.
Voor de Verenigde Staten heeft de bekende belegger Marc Faber overigens ook weinig goede woorden over. Het permanente handelstekort maakt het land armer en armer.
Toch is Faber niet altijd negatief. Zo denkt hij dat de beurzen
nog een procent of 5 tot 10 kunnen stijgen. Maar, Dr. Doom zou Dr. Doom niet zijn als hij niet wijst op wat daarna komen gaat. De markt is namelijk niet overtuigend, want heeft geen nieuwe highs laten zien.
Aandelen hebben het zeer goed gedaan
De afgelopen weken hebben aandelen (Facebook uitgezonderd) het zeer goed gedaan. Momenteel bewegen we zijwaarts, zijn
de volumes laag en is de volatiliteit sterk gedaald. Met de top van 337 uit maart vlak voor de deur ligt hier volgens Royal Bank of Scotland een belangrijke horde.
Wat echter de grootste impact zal hebben in de komende weken zijn beslissingen en uitspraken van centrale bankiers. Vandaag augustus is het dus de beurt aan Bernanke, maar vanaf september zal de europroblematiek en de roep om een oplossing weer toenemen. Houd dus ook de woorden van Draghi in de gaten.
Marc Faber is helder in zijn statement ten aanzien van de huidige aandelenmarkt: “We hebben het wel gehad. Na een paar
mooie maanden is de fut er uit en kunnen we ons opmaken voor een daling.
Een daling van 15-20%”. Technologie moeten we volgens Faber mijden en 2013 wordt een lastig jaar voor aandelen. Wat kan volgens Dr. Doom echter de bodem betekenen? QE3! Het wordt dus duimen, aldus Royal Bank of Scotland..”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier