Perifere Europese landen scoren slecht qua duurzaamheid

In het licht van de schuldencrisis in de eurozone brengt het halfjaarlijks klassement gepubliceerd door Petercam wat betreft de duurzaamheid van OESO-landen enkele interessante zaken aan het licht.

De kredietratings van landen zoals Spanje, Italië, Ierland, Portugal en Griekenland zijn de afgelopen twee jaar fors verlaagd. Het is interessant om te zien dat diezelfde landen reeds in het klassement van 2007 bedroevende resultaten optekenden en nooit werden opgenomen in het duurzame beleggingsuniversum van de DVI obligatiestrategie van Petercam.

Bovendien moet Petercam vaststellen dat die landen een vrij stabiele plek hebben in het klassement, met uitzondering van Ierland.

Sinds het eerste duurzame klassement heeft Griekenland een van de laatste drie posities bekleed, zoals Mexico en Turkije. Italië en Spanje blijven relatief stabiel, hoewel het Iberische schiereiland profiteert van de verslechtering van de situatie in Slovakije om enkele plaatsen te stijgen,” aldus Ophélie Mortier van Petercam.

Duitsland stijgt eveneens op de duurzaamheidsladder

Ierland wint twee plaatsen en doet heel wat inspanningen, voornamelijk op economisch vlak. Zo ziet Petercam een verbetering van de competiviteit, maar ook op milieuvlak doet het land het beter, met een verbeterde score op het gebied van klimaatverandering.

Duitsland, dat vaak als modelleerling wordt beschouwd binnen de eurozone op het vlak van budgettaire discipline en overheidsfinanciën, stijgt eveneens op de duurzaamheidsladder.

Dat wordt voornamelijk verklaard door zijn engagement voor het milieu, waarop het reeds goed scoorde. De ecologische voetafdruk en het energieverbruik dalen verder. Het land bekleedt ook een leiderspositie op het gebied van klimaatverandering.

Zwitserland blijft op kop, Frankrijk daarentegen lijdt onder een zeker immobilisme dat het land punten kost, vooral op het gebied van corruptie en deelname aan hoger onderwijs.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content