Paul McCulley (Pimco): “Vooruitzichten ontwikkelde landen zijn verslechterd”

Voor de ontwikkelde landen zijn de vooruitzichten voor de korte termijn de afgelopen maanden verslechterd. Intussen blijft het risico bestaan dat de sneller groeiende opkomende economieën niet krachtig genoeg blijven opklimmen om weerstand te bieden tegen de neerwaartse druk van de ontwikkelde wereld.

Dit zijn enkele van de voornaamste conclusies van het meest recente Cyclical Forum, het driemaandelijkse overleg waarbij de beleggingsexperts van Pimco de vooruitzichten voor de economie en de financiële markten bespreken.

Paul McCulley (Pimco): “De beleidsmaatregelen uit het ‘Old Normal’, die gericht zijn op het stimuleren van de wereldwijde vraag, zullen in het ‘New Normal’ minder effectief zijn, terwijl door de zwakke internationale coördinatie noodzakelijke structurele aanpassingen op mondiaal niveau uitblijven. Ontwikkelde economieën zullen daardoor veel tijd nodig hebben om hun balansen te herstellen.”

In de VS blijven huishoudens hun schulden verlagen, terwijl bedrijven nog steeds terughoudend zijn met investeringen en het aannemen van personeel. Mochten extra financiële overheidsmaatregelen hier in theorie al verandering in kunnen brengen, dan nog maakt de publieke weerstand hiertegen dergelijke maatregelen politiek onhaalbaar.

McCulley: “Stimuleringsmaatregelen komen daardoor terecht op de schouders van monetaire autoriteiten, wat waarschijnlijk leidt tot een nieuwe ronde van kwantitatieve verruiming. Deze zal mogelijk leiden tot hogere prijzen van liquide activa als aandelen, maar niet van illiquide activa als onroerend goed, en zal bovendien de vraag maar in beperkte mate stimuleren. Pimco verwacht dan ook een zeer trage groei voor de VS met een enorme output gap, wijzend op verdere desinflatie van een toch al te laag inflatieniveau. Ook in Europa is sprake van desinflatie, waardoor de ECB geneigd is om pas op de plaats te blijven maken. Pas als de waarschijnlijke nieuwe ronde van kwantitatieve verruiming in de VS zal leiden tot hogere aandelenkoersen en een verdere stijging van de euro tegenover de dollar, zal de ECB mogelijk eveneens overgaan tot kwantitatieve verruiming. Ook de Bank of England zal daarin de VS waarschijnlijk volgen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content