Padhraic Garvey (ING): “Gaat Portugal Griekenland achterna?”

Er wordt steeds openlijker gespeculeerd over een scenario waarin Griekenland ergens in de tweede helft van maart failliet zal gaan.

Iedereen zal uiteraard zijn uiterste best doen om dat op een zo ordentelijk mogelijke manier te laten verlopen, kwestie van besmetting richting andere landen te voorkomen.

Maar is het wel mogelijk om een firewall op te werpen en zo te voorkomen dat nog meer landen failliet gaan? De vraag stellen is makkelijk, het antwoord geven een stuk moeilijker.

Padhraic Garvey (ING): “Gaat Portugal Griekenland achterna?, dat is de vraag die ik mij nu stel. Portugal bevindt zich momenteel in dezelfde situatie als Griekenland een jaar geleden. De rendementen op Portugese staatsobligaties bevinden zich in een range van 10 tot 20%, met een sterke inverse rentecurve die typisch is voor landen die met een default stress geconfronteerd worden. De bid voor front end papier nadert momenteel de kaap van 20%. Ierland bevindt zich in een meer comfortabele situatie, met rentevoeten die ongeveer de helft van die van Griekenland bedragen. Italië is echter niet zo ver meer verwijderd van Ierland, met lagere rentevoeten maar een steilere rentecurve. Na Griekenland kan de focus op Portugal komen te liggen, dat nog ongeveer zes maanden de tijd heeft om de situatie te doen keren. De tijd begint dus wel te dringen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content