Overzicht van een nieuw politiek landschap in Europa

Naar aanleiding van de uitslag van de Franse politieke publiceerden Eric Chaney en Manolis Davradakis van AXA Investment Managers een uitgebreid rapport over het huidige politieke landschap in Europa.

Hoe men het draait of keert, er hebben wel degelijk een aantal wijzigingen plaatsgevonden.

*De verkiezing van François Hollande tot Frans president zal op korte termijn naar verwachting geen destabiliserende invloed hebben op de markten. Zijn verkiezing zou veeleer kunnen leiden tot een versoepeling van de begrotingsdoelstellingen voor landen in recessie, zoals Spanje.

Griekse verkiezingen houden grote risico’s in

*Het vooruitzicht van nieuwe verkiezingen in Griekenland houdt grotere risico’s in. Slagen de politieke partijen er niet in om een coalitie te vormen die aan de voorwaarden van de trojka tegemoetkomt, dan kan Griekenland bankroet gaan en nog dit jaar uit de eurozone verdwijnen.

*Een compromis waarbij in het Stabiliteitsverdrag meer aandacht komt voor groei, is mogelijk op voorwaarde dat het onderdeel ‘begrotingspact’ ongewijzigd blijft. Het is onwaarschijnlijk dat de opdracht van de ECB opnieuw ter discussie wordt gesteld.

*De obligatiemarkten zullen de Franse begroting voor 2013 nauwgezet onderzoeken. Indien aanzienlijke verschillen met Duitsland aan het licht zouden komen, valt een uitverkoop van Frans en perifeer schuldpapier te verwachten die de Franse regering zal dwingen om haar plannen bij te stellen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content