Overvloed aan liquiditeiten jaagt financiële markten naar omhoog

In de afgelopen weken hebben de beurzen zich vrij goed gedragen. Op de valutamarkten was er heel wat beweging, terwijl ook de grondstoffenmarkten zich van hun beste zijde lieten zien.

Guy Monson, managing partner en CIO bij Sarasin & Partners, zei in een interview op CNBC dat de overvloed aan liquiditeiten de financiële markten naar omhoog jaagt. De economische indicatoren zijn namelijk niet van die aard om een overdreven optimisme te rechtvaardigen.

Monson is van mening dat de liquiditeiten die de centrale banken beschikbaar stellen niet naar de economie vloeien, maar wel voor speculatieve doeleinden aangewend worden.

Ook de centrale banken hebben boter op het hoofd. De Federal Reserve wil meer geld in het systeem pompen en volgt daarmee het voorbeeld van de Bank of Japan. De Bank of England overweegt gelijkaardige maatregelen.

De Japanse centrale bank kondigde zelfs de aankoop van ETF’s (exchange-traded funds) en vastgoedfondsen aan, iets wat volgens Monson absoluut absurd is. Het geld dat in dergelijke investeringen verdwijnt, bereikt nooit de economie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content