Danny Reweghs

‘Overnamekoorts is terug’

Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

“De fusie- en overnamekoorts is terug van even weg geweest”, zegt Danny Reweghs. Onder meer Federal Express heeft een bod gedaan op TNT Express en Nokia op Alcatel-Lucent.

De fusie- en overnamekoorts is terug van even weg geweest. Een greep uit de (financiële) berichtgeving van de jongste dagen en weken maakt dat duidelijk. ‘Federal Express doet bod op TNT Express’. ‘Teva biedt op Mylan, dat Perrigo wil kopen, de overnemer van Omega Pharma’. Nokia gaat voor huwelijk met Alcatel-Lucent’. En last but not least at all was er het overnamebod van RoyalDutch Shell op BG Group (British Gas). Een monsterbod ter waarde van 47 miljard pond (GBP) of zo’n 65 miljard euro (EUR) of bijna 70 miljard dollar (USD). Meteen goed voor een top15-plaats in de grootste deals aller tijden. Koploper blijft daar het bod rond de eeuwwisseling van AOL op Time Warner met een waarde van 186,2 miljard USD. De creatie van ExxonMobil blijft met 80,3 miljard USD de belangrijkste deal uit de geschiedenis in de energiesector.

Hoogste peil in 10 jaar

De wereldwijde omvang van gerealiseerde en reeds aangekondigde fusies en overnames dit jaar is nu reeds de hoogste sinds 2007. Het leidt dan ook niet de minste twijfel dat 2015 het hoogste M&A-bedrag oplevert in minstens een decennium. Er is ook niet de minste twijfel dat fusies en overnames de beurswaarderingen hoger tillen. Al zien we tot nader order nog geen aankondigingen waar iedereen de wenkbrauwen fronst.

Het verhoogt ook de appetijt van beleggers in aandelen. Grote deals worden breed in de pers uitgesmeerd en lijstjes met ‘de volgende overnameprooien’ worden druk verslonden. Het zorgt voor een speculatievere sfeer op de aandelenmarkten. Vanwege het bedrijfsleven is het ook een uiting van optimisme of van reageren op minder gunstige ontwikkelingen in de eigen sector.

Geniet met mate

Dat de fusie- en de overnamekoorts terug is, is eigenlijk de kroniek van een aangekondigde evolutie. De centrale banken zorgen immers al geruime tijd voor gratis geld en flink wat bedrijven zwemmen in de liquiditeiten. Met natuurlijk als meest bekend voorbeeld Apple dat 157.800.000.000 USD op de rekening heeft staan en intussen zitten we er al weer heel wat miljoenen naast. Vertrouwen was het ontbrekende element.

Het is natuurlijk bijzonder aangenaam om geïnvesteerd te zijn in een bedrijf dat wordt overgenomen. Want het verhoogt het onmiddellijke rendement. Anderzijds moeten we ook wel beseffen dat een dergelijke fusie- en overnamekoorts nooit in een dalende markt en ook niet aan het begin van een stijgende markt opduikt. Een fusie- en overnamekoorts is typisch en telkens weer een fenomeen van een ‘rijpe’, ‘mature’ hausse- of stierenmarkt. Genieten zolang het kan en met mate is de boodschap!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content