Overheid VS gedeeltelijk gesloten

Het is de dus Republikeinen en Democraten in het Amerikaanse Congres niet gelukt om een akkoord te sluiten over het Federale Budget voor 2014.

Het Witte Huis heeft daarom afgelopen week opdracht gegeven om niet-essentiële onderdelen van de regering stil te leggen. Wat betekent dit volgens ABN Amro?

De laatste keer dat er sprake was van een gedeeltelijke stillegging van de Amerikaanse overheid is 17 jaar geleden. Let wel; alle noodzakelijke operaties en programma’s met specifieke financiering gaan gewoon door.

Amerikaanse centrale bank blijft volgens ABN Amro schuldbewijzen uitgeven, terwijl de economische rapporten van het Ministerie van Handel kunnen worden uitgesteld.

Zaken aangaande nationale veiligheid of medische zorg lopen gewoon door, maar onder andere musea en nationale parken zijn gesloten. Deze fase blijft van kracht totdat een akkoord wordt bereikt over het federale budget voor volgend jaar.

Het goede nieuws is dat een paar dagen stillegging een verwaarloosbaar effect op de economie zal hebben. De meeste beleggers anticiperen hierop.

Dat blijkt uit de (tot nu toe) relatief gematigde impact op de financiële markten. Echter, naarmate dit langer gaat duren nemen de kosten ook snel toe.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content