Orkaan Sandy en politieke toestand beheersen momenteel financiële markten

Het zwaartepunt ligt volgens Theodoor Gilissen Bankiers deze week op donderdag en vrijdag, waarop respectievelijk de Amerikaanse en Chinese inkoopmanagersindex voor de industrie en de Amerikaanse werkgelegenheidscijfers bekend worden gemaakt.

De marktverwachting is dat er in oktober zo’n 125.000 banen bijgekomen zijn, waarvan 130.000 in de private sector. De kans dat het aantal lager uitkomt is echter groot.

Veel ondernemingen zijn een nieuwe ontslagronde gestart en mogelijk is dit al zichtbaar in de cijfers over oktober. Verder kan een terugval in overheidspersoneel optreden na de gunstige start van het nieuwe schooljaar.

Voor wat betreft de industrie wordt zowel voor de VS als voor China (donderdag) een lichte verbetering verwacht door de stabilisatie in industrie en meer werkdagen in oktober. De economische groei in de VS over het derde kwartaal viel met 2% mee, hoewel voor een groot deel door de positieve overheidsbijdrage voor defensie. De consument leverde de grootste positieve bijdrage.

Eurogroupbijeenkomst van belang

Voor Europa is volgens Theodoor Gilissen Bankiers de Eurogroupbijeenkomst van belang. Vandaag komen de leden bijeen en er kan in principe een hele week voor uitgetrokken worden.

Dit zijn voorbereidingen voor de officiële top op 12 november, waarop waarschijnlijk besluiten over Griekenland en Spanje worden genomen.

De onderhandelingen rond Griekenland lopen allerminst soepel en kunnen de volatiliteit weer aanwakkeren. Ook de Spaanse situatie verslechtert.

Dinsdag worden de omvang van de economische krimp en de begroting bekend. Aan Spaanse leningen loopt deze week voor zo’n Eur 20 mrd af. Italië is deze week actief op de obligatiemarkten en zal voor zo’n Eur 15 mrd aan kort- en langlopende leningen op willen halen. In de VS zal de verkiezingsstrijd veel aandacht krijgen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content