Opvallende correlatie tussen grondstoffenprijzen en beurskoersen

Een belangrijke vaststelling is dat de trends van de CRB-index zeer nauw samenlopen met deze van de aandelenmarkten: zware val in 2008, herstel vanaf maart 2009 en ommekeer in het voorjaar van 2011.

De CRB-index is een korf van grondstoffen: de gewichten zijn 39% voor energie, 41% voor de landbouwgrondstoffen, 13% voor de basismetalen (zoals koper en zink) en 7% voor de edelmetalen goud en zilver.

Zeer belangrijke steun wacht op 293 punten: de oude weerstand die nu steun geworden is. Onder 293 punten is er een verdere daling naar 247 punten te verwachten.

Het is volgens het analistenteam van Leleux een opvallende vaststelling dat de grondstoffenmarkt de sterke beursrally van de afgelopen maanden niet gevolgd heeft.

Grondstoffenbeleggers werden blijkbaar niet verleid door het verhaal van een heroplevende wereldeconomie. De kansen op een neerwaartse doobraak door de zeer belangrijke steun op 293 punten komt nu heel dichtbij. Zeker als in de komende weken nog meer tegenvallende economische indicatoren gepubliceerd zullen worden.

Opletten voor verkoopsignaal bij DB Energy Fund

DB Energy Fund is en tracker die vooral de olieprijs (Brent en West Texas Intermediate) volgt.

Ook hier valt de zeer grote correlatie met het koersverloop van de beurzen op. De olieprijs moest forse verliezen incasseren onder impuls van tegenvallende economische indicatoren.

Bovendien was het sentiment de afgelopen maanden bijzonder optimistisch en vele economisten en analisten gingen uit van verder stijgende olieprijzen.

Vanuit “contrarian” standpunt is een zeer hoog optimisme vaak een reden om voorzichtig te zijn. De tracker DB Energy Fund kon niet boven de 31,36 $ uitstijgen en lijkt nu de belangrijke steunlijn van maart 2009 te gaan opzoeken.

Afzijdig blijven is volgens Leleux de boodschap. Merk op dat de koers boven de stijgende trendlijn van maart 2009 blijft. Een neerwaartse doorbraak is een verkoopsignaal.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content