Option nadert opnieuw een cruciale periode
Het zal veel beleggers ongetwijfeld geplezierd hebben dat Option nog eens winst kon boeken. Zo werd er in het eerste halfjaar van 2012 een nettowinst geboekt van 3,7 miljoen euro (0,04 euro per aandeel), terwijl er een jaar eerder nog een verlies was van 2,9 miljoen euro.
Ondanks de omzetdaling van 9,9% tot 23,28 miljoen euro, kon Option een positief bedrijfsresultaat boeken van 3,53 miljoen euro, tegenover -3,45 miljoen euro het jaar voordien.
Die verbetering van het bedrijfsresultaat heeft volgens Gert De Mesure van Demes Invest alles te maken met de hogere inkomsten uit software en licenties (+20,9%), inkomsten met een bijna 100% marge.
Deze software- en licentie-inkomsten zijn afkomstig van het Chinese Huawei en zijn onderdeel van een contract met een waarde van 60 miljoen euro dat Option in stukken in 2011 en 2012 als omzet zal boeken.
Het geld heeft Option al in 2011 ontvangen. Belangrijk om weten is dat in de loop van het derde kwartaal de laatste schijf van (we schatten) 9 miljoen euro als omzet geboekt zal worden.
Option dreigt volledig afhankelijk te worden van productverkopen
Hogere inkomsten uit software en licenties dat wel, maar de omzet uit de verkoop viel bijna met de helft terug (van 11,6 naar 6 miljoen euro).
Dit is een cruciaal gegeven, want als aan de licentie-inkomsten met Huawei geen vervolg gebreid wordt later dit jaar, dan wordt Option volledig afhankelijk van deze productverkopen.
En deze productverkopen dalen volgens Gert De Mesure semester na semester. In de tweede helft bedroegen deze nog 20,4 miljoen euro, nu dus maar 6 miljoen euro meer.
Option heeft wel het een en ander op het schap liggen qua nieuwe producten en diensten. Zo is er de VIU2, een camera op afstand met specifieke apps voor smartphones. De XYfi is ook nagelnieuw en is volgens Option ‘s wereld kleinste en krachtigste 3G-hotspot waarop tot 8 toestellen simultaan kunnen werken.
Gecombineerd met een adapter en een portaal laat deze XYfi passagiers in een voertuig toe om van verschillende soorten van content gebruik te maken, dit heet in het vakjargon in-car connectivity.
De cloudkey is een mobiele beveiligingsoplossing die eenvoudige en veilige toegang tot cloudapplicaties en data biedt. Een uitbreiding hiervan is de samenwerking met LetterGen op het vlak van digitale handtekeningen.
Daarnaast heeft Option nog nieuwe versies gelanceerd van zijn traditionele producten zoals routers (Globesurfer III+ is de nieuwste mobiele breedbandrouter), kleine inbouwmodules ( de GTM801 is de nieuwste kleine inbouwmodule voor tablets en notebooks) en USB-modems (de 4G LTE USB-modem).
Samengevat ziet de situatie voor Option er volgens Gert De Mesure als volgt. Als het erin slaagt om met Huawei een vervolgdeal te sluiten, dan krijgt Option weer tijd om de verkoop van zijn bestaande productportefeuille aan te zwengelen of om nieuwe producten te ontwikkelen.
Komt er geen vervolgdeal, dan moeten de productverkopen op korte termijn sterk verhoogd worden. Het risico bestaat immers dat zonder vervolgdeal en zonder hogere verkopen tegen eind dit jaar de cashpositie (was +13 miljoen euro eind juni 2012) bijna volledig opgebruikt zal zijn. Het belooft nog een boeiend 2012 te worden voor Option.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier