Recessievrees drukt koperprijs

Koper -- foto: Getty Images © Getty

De koperprijs is weer teruggevallen naar het dieptepunt van mei en staat sinds begin dit jaar op een verlies van 4,5 procent.

Daarmee doet koper het toch nog beter dan de Bloomberg Industrial Metals-index, waarvan het rendement -15 procent bedraagt. De aanhoudend hoge en oplopende rente zet een rem op de economische activiteit, en dus op de vraag naar koper. De kosten voor handelaren om voorraden aan te houden, zijn door de hoge rente bovendien fors gestegen. Daardoor zijn de voorraden in de geregistreerde opslagplaatsen van de London Metals Exchange (LME) en de Shanghai Futures Exchange (SHFE) opgelopen naar het hoogste peil in twee jaar. Een andere remmende factor is de dure dollar.


Tekorten in aantocht

Op korte termijn zijn de vooruitzichten voor koper troebel, maar op lange termijn is er geen twijfel over de sterke marktfundamenten. Aanvankelijk werd voor 2023 nog op een aanbodoverschot gerekend, omdat dit jaar maar liefst vier nieuwe mijnen operationeel worden. Maar zelfs de bijdrage van de nieuwe productiefaciliteiten in Chili, Peru en de Democratische Republiek Congo volstaan niet om de terugval elders door operationele of geopolitieke problemen te compenseren. Vandaar dat de International Copper Study Group ook dit en volgend jaar uitgaat van een deficit. In de tweede helft van dit decennium zullen de tekorten alleen maar toenemen. Aan de energietransitie en de elektrificatie valt niet te ontkomen. Koper is in elk scenario een winnaar. McKinsey rekent dit jaar op een koperconsumptie van 25 miljoen ton, oplopend naar 36,6 miljoen ton tegen 2031. Op dat moment zal het deficit meer dan 6 miljoen ton bedragen.


ETF’s op koper en kopermijnen

Direct inspelen op de koperprijs kan met de WisdomTree Copper ETF (ISIN-code GB00B15KXQ89). Dat is een synthetische tracker die met swapovereenkomsten de prestatie van de Bloomberg Copper-index (termijncontracten) schaduwt. Die noteert zowel op Euronext Parijs (ticker COPAP FP) als op Xetra (0D7C GY), en de jaarlijkse kosten bedragen 0,49 procent. De Global X Copper Miners ETF schaduwt de Solactive Global Copper Miners-index, die uit 38 koperproducenten bestaat. Het is een fysieke tracker waarvan de inkomsten worden herbelegd. De ETF noteert in euro op de Duitse Xetra met tickersymbool 4COP GY en ISIN-code IE0003Z9E2Y3. De jaarlijkse beheerkosten bedragen 0,65 procent.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content