Opnieuw rustige dag wat bedrijfsresultaten betreft

Vandaag is het opnieuw een rustige dag wat bedrijfsresultaten betreft. In Europa zijn eigenlijk alleen de cijfers van Holcim het vermelden waard. Daarna wordt donderdag opnieuw een relatief drukke dag, maar vrijdag vallen de activiteiten wat betreft rapporteringen weer zo goed als stil.

In de Verenigde Staten is het eveneens een rustige dag, met toch een paar interessante namen op de agenda. Daarbij denken we op de eerste plaats aan de cijfers van Cisco Systems en vervolgens aan die van Abercrombie & Fitch en die van Deere & Co.

Ook Agilent Technologies en Applied Materials zijn de moeite van het vermelden waard. Heel wat Chinese bedrijven komen ook met cijfers.

Politiek steekspel rond REE (Rare Earth Elements)

Het Australische Lynas Corp. liet ter gelegenheid van het kwartaalrapport weten dat de activiteiten in de Mount Weld fabriek tijdelijk worden stilgelegd.

Deze fabriek, gelegen in West-Australië, produceert REE concentraten. Eind juni had de fabriek volgens Royal Bank of Scotland 13.000 ton concentraat op voorraad.

Het was de bedoeling dat dit concentraat zou worden verscheept naar Maleisië om daar verder te worden verwerkt en geraffineerd.

Dit gaat voorlopig niet door omdat Lynas Corp. nog steeds niet over de nodige vergunningen beschikt om de grootste verwerkingsinstallatie voor REE ter wereld uit te baten.

De procedure is intussen gedegradeerd tot een politiek steekspel. Later dit jaar staan verkiezingen gepland in Maleisië en de vergunning is de inzet van een strijd tussen 2 kandidaten. Een gevolg daarvan is dat Lynas steeds meer en steeds strengere (milieu)voorwaarden krijgt opgelegd.

De sluiting van de fabriek in Australië komt er vooral om kosten te besparen. Zolang de activiteit in Maleisië niet operationeel is, komt er ook geen geld binnen. Lynas sloot het kwartaal af met 205 miljoen Australische dollar in kas.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content