Oplopende werkloosheid kan groei VS-economie afremmen

Kan een “jobless recovery” het economisch herstel een blijvend karakter geven? In de Verenigde Staten wordt er veel gepraat over een “jobless recovery”, een economische opleving die niet gepaard gaat met de creatie van nieuwe jobs. De fundamentals van zo’n herstel lijken hoogst wankel.

De werkloosheid in de Verenigde Staten bedraagt nu 9,50%, maar zou oplopen tot 16,50% wanneer rekening wordt gehouden met alle Amerikanen die niet langer meer naar een job zoeken of slechts part-time werken.

Niko Karvounis, analist bij think tank New America Foundation, is van mening dat elk economisch herstel zal worden afgeremd door een oplopende werkloosheid. De zware recessie uit 1973 en 1981 werden gevolgd door een nieuwe golf van aanwervingen zes maanden nadat de verliezen aan jobs een piek bereikten. Dat was echter niet het geval in 1991 en 2001, toen de recesssie werd gevolg door twee zwakke jaren op de arbeidsmarkt.

De economie was toen misschien wat sterker, maar veel Amerikanen die zonder job zaten voelden daar niets van. Veel economen verwachten ook ditmaal een “jobless recovery”, waardoor van de economische opleving weinig kracht zal uitgaan.

De Federal Reserve verwacht voor dit jaar een krimp van het BBP met 1 tot 1,50%, een krimp die kleiner is dan eerder was verwacht. Volgend jaar zou de economie met 3,30% groeien.

Dat percentage kan echter te optimistisch blijken wanneer inderdaad mocht blijken dat (te) weinig Amerikanen een job zouden vinden. Het aantal bedrijven dat nieuwe medewerkers zoekt, is historisch laag. Dit gegeven kan het herstel afremmen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content