Oplopend verschil in olieprijzen
De olieprijs maakt de voorbije weken en maanden rare bokkensprongen. Ook tussen de twee referentiecontracten is het prijsverschil tot ongeziene hoogtes opgelopen. Een korte schets.
Al naargelang de vindplaats en kwaliteit worden honderden soorten olie(contracten) verhandeld op uiteenlopende markten. Slechts twee futurescontracten bepalen echter de wereldwijde prijszetting van olie: Brent Crude en West Texas Intermediate (WTI).
Brent Crude is eigenlijk olie uit enkele Noordzee-velden en geldt als referentieprijs voor alle olie uit Europa, Afrika en het Midden-Oosten. Futures op Brent noteren op de Londense International Petroleum Exchange (IPE). De WTI of Texas Light Sweet staat voor olie die uit Texaanse velden wordt gepompt en staat als benchmark voor alle olie uit Noord-Amerika. WTI-contracten worden op de New York Mercantile Exchange (NYMEX) verhandeld. De WTI-prijs wordt beïnvloed door aanbod, vraag en voorraden in het plaatsje Cushing in de staat Oklahoma omdat daar zich het knooppunt van de VS bevindt.
Soms maakt men de fout de twee populaire futures-contracten door elkaar te halen. De olieprijs is niet uniform kan per type enorm verschillen.
Verschil in prijs
Meestal is het prijsverschil tussen de twee te verwaarlozen en bijna altijd in het voordeel van het WTI-contract omdat deze laatste van een betere kwaliteit is. Vandaag is het omgekeerd: Brent Crude noteert tegen 42 USD per vat terwijl WTI tegen 38 USD over de toonbank gaat. Het verschil tussen de twee referentiecontracten lag nooit zo hoog. Bovendien is het in het voordeel van Brent, wat zelden voorkomt.
Alles heeft te maken met enkele gebeurtenissen om en rond Cushing. Een lagere vraag door raffinaderijen in de buurt in combinatie met een ongewijzigde olietoevoer hebben de olievoorraden opgevoerd tot het hoogste niveau sinds het begin van de opmeting in 2004. Dit zorgt voor een enorme neerwaartse druk op de prijs. Sommige marktwaarnemers vinden het onvoorstelbaar dat enkele lokale gebeurtenissen zo’n impact op de wereldmarkt en dito prijs hebben. Vliegtuigmaatschappijen, energiegroepen en andere belangrijke oliespelers kijken voor hun transacties, indekking en andere naar het WTI-contract. Het is met andere woorden niet de wereldvraag- en aanbod die de prijs bepalen van zo’n belangrijk referentiecontract.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier