Opleving economie zal van korte duur zijn

Zelfs al acht Carmignac het waarschijnlijk dat de macro-economische cijfers de komende maanden zullen verbeteren vanwege de daling van de olieprijzen en de positieve effecten van het herstel van de Japanse productieketen, toch gelooft men dat deze opleving om minstens drie redenen van korte duur zal zijn.

De eerste is dat de voorspellende indicatoren van de Amerikaanse groei de laatste maanden zozeer zijn teruggelopen, dat slechts een lichte en tijdelijke omslag van de cyclus kan worden verwacht.

De tweede is dat bepaalde variabelen die bijdragen aan de huidige groei op hun maximum zitten. Zo is het onwaarschijnlijk dat de detailhandelsomzet met 7,5% per jaar kan blijven groeien.

De derde en belangrijkste reden voor onze scepsis heeft betrekking op de hardnekkigheid van de deflatoire gevolgen van de afnemende hefboomwerking voor de economie, die ondernemingen ertoe brengt zo weinig mogelijk risico’s te nemen.

Dit komt het duidelijkst tot uitdrukking in de aanhoudende zwakte van de Amerikaanse arbeidsmarkt. Hierdoor vermindert het potentieel van de binnenlandse vraag en houdt de malaise op de vastgoedmarkt aan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content