Oorlog aan het systeemrisico is verklaard

De deflatiedruk als gevolg van de kredietcrisis in de ontwikkelde wereld zet volgens Carmignac nog steeds een rem op de wereldwijde economische bedrijvigheid.

De opkomende landen zien hun groeitempo afnemen, het Amerikaanse herstel wankelt en bovendien lukt het de Europese landen niet meer zich op eigen kracht te ontworstelen aan hun helse spiraal van tekorten, bezuinigingen en recessie.

Internationale kredietverleners zijn zo ongerust, dat zij hun toch overvloedige liquide middelen liever beleggen in activa zonder rendement, soms zelfs met een negatief rendement, dan het risico te nemen ze tegen een redelijke rente uit te lenen aan perifere Europese landen.

Het feit dat de kapitaalmarkten voor de landen van Zuid-Europa dus in feite gesloten zijn, kan deze landen volgens Carmignac fataal worden.

ECB moet in actie komen

Het is dus absoluut noodzakelijk dat de Europese Centrale Bank deze rampzalige economische situatie terug op de rails zet en de markten weer voldoende vertrouwen geeft in de duurzaamheid van de eurozone.

Dit heeft ECB-president Mario Draghi goed begrepen, zoals blijkt uit zijn voorafgaande aankondiging van grootscheepse steun aan de Europese staatsschuldenmarkt. Het aanvalsplan is nog onzeker en vol met valkuilen bezaaid, maar deze keer is de oorlog aan

het systeemrisico verklaard.

De koersvastheid op de Europese aandelenmarkten in augustus bewijst volgens Carmignac dat de eerste slag is gewonnen door de hoop die is gevestigd op de reële economie. En als de ECB het de komende weken niet laat afweten, komt daar misschien nog de winst van extra liquiditeiten bij.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content