Ook Japanse economie vertraagt in snel tempo

Op de Aziatische beurzen gebeurt vanmorgen niet zo heel veel, de belangrijkste indices blijven dicht bij het slotniveau van afgelopen vrijdag. Momenteel gaat alle aandacht van de beleggers uit naar de macro-economische indicatoren, die niet momenteel veelbelovend klinken.

Ook de Japanse economie vertraagt in snel tempo, zo bleek vanmorgen. Tijdens het tweede kwartaal groeide het BBP in Japan nog met 1,40%, tegenover een groei met 5,50% op jaarbasis tijdens het eerste kwartaal. De consensusverwachting bij de analisten lag op een groei met 2,30%.

Beurzen per saldo toch weer hoger

De beurzen staan volgens ABN Amro per saldo toch weer hoger dan voor de verklaringen van Draghi. Over de week sprokkelde de AEX per saldo een winst van een paar punten bij elkaar. In de VS was het beeld vergelijkbaar.

Door de stijging van de afgelopen weken staan de meeste westerse aandelenmarkten momenteel dichtbij het hoogste punt van dit jaar.

Dat geldt overigens in Europa alleen voor de ‘kernlanden’. Voor bijvoorbeeld de zwakke Spaanse beurs is dit duidelijk niet aan de orde.

Maar ook elders kent het huidige optimisme zijn grenzen. Zo staat bijvoorbeeld ook de Nikkei momenteel duidelijk onder het hoogste punt van 2012.

Op de overige markten is het beeld niet veel veranderd. Op de obligatiemarkten zien we weliswaar wat ontspanning van de rente in Italië en Spanje, maar van echt fors hogere rentes in de ‘vluchthavenlanden’ zoals de Verenigde Staten, Duitsland, maar ook Nederland is geen sprake.

Zo wist Nederland vorige week nog kort papier te plaatsen met een negatief effectief rendement. Hoewel een hele kleine min, toch een duidelijk signaal: beleggers hebben nog steeds een dermate grote behoefte aan veiligheid dat een vergoeding niet hoeft.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content