Ook Europees resultatenseizoen wordt deze week op gang geschoten

Alcoa heeft gisteren het resultatenseizoen op gang geschoten, de aluminiumproducent maakte een winst per aandeel van drie dollarcent bekend. Volgens Alcoa zal de vraag naar aluminium dit jaar met 6% stijgen, de eerder geuite prognose van een verdubbeling van de vraag tussen nu en 2020 werd bevestigd.

Vandaag is het op vlak van bedrijfsresultaten een relatief rustige dag, maar vanaf het einde van deze week zal de stroom kwartaalcijfers langzaam maar zeker op gang komen.

Vrijdag zijn er de resultaten van JP Morgan Chase en Wells Fargo, terwijl diezelfde dag ook Arseus de omzetcijfers over het derde kwartaal presenteert. Ook het Europees resultatenseizoen komt dus deze week op gang.

Dollar kan verder verzwakken

De effecten van de recente monetaire verruiming (QE3) zijn volgens Goldman Sachs voorlopig de volgende:

• Sinds de aankondiging van QE3 is de verzwakking van de dollar minder dan op basis van patronen van eerdere periodes van monetaire verruiming kon worden verwacht.
• Verdere verzwakking van de dollar is echter wel waarschijnlijk, et name in combinatie met verschuivingen in het beleid van de Fed.
• Dit zou echter gepaard moeten gaan met vergelijkbare reacties van prijzen van andere activa.
• Centrale banken hebben recentelijk weer hun dollarreserves verhoogd.

Als mogelijke verklaring van de beperkte verzwakking van de dollar ziet Goldman Sachs de mogelijkheid dat macro-economische en geopolitieke risico’s hebben geleid tot een tijdelijke sterkte van de munt.

Maar benedenwaartse druk kan sterker worden als de Fed zich in toenemende mate voor de lange termijn committeert aan een ruim monetair beleid.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content