Ook Amerikaanse beleggers opnieuw in risk-off mode

De Amerikaanse beurzen bevinden zich opnieuw in het rood, maar de verliezen zijn alleszins beperkt. Dat had onder andere te maken met het opduiken van koopjesjagers in Europa, waar de verliezen naar het einde van de sessie weer wat afnamen. Bedrijfsnieuws was er in de VS nauwelijks of niet.

Belangrijk is natuurlijk de verdere afbrokkeling van de olieprijs. Goedkopere olie geeft de economie een krachtige zuurstofinjectie en daar profiteren de bedrijven natuurlijk van. Het ziet er naar uit dat de olieprijs (US Crude) onderweg is naar 90 dollar of zelfs nog lager.

De financiële markten zijn duidelijk weer in “risk-off” mode. We weten wat dat betekent: dalende aandelenmarkten, dalende grondstoffen, oplopende spreads, dalende Duitse rentes en een dalende euro. Vandaag is het met andere woorden opnieuw een bewogen dag op de financiële markten.

Nieuwe verkiezingen in Griekenland zijn best mogelijk

De reden is volgens Philippe Gijsels van BNP Paribas de onzekerheid met betrekking tot Griekenland. Daar ziet het er niet naar uit dat de regeringsvorming vlot verloopt. Dus nieuwe verkiezingen zijn best mogelijk. En zelfs als men er in zou slagen uiteindelijk een regering te vormen valt het nog maar af te wachten in hoeverre ze de afspraken met de troika zullen nakomen.

Voldoende elementen dus om de financiële markten de komende dagen en weken volatiel en nerveus te houden. Dat geldt voor Europa, maar ook voor de Verenigde Staten. Ook Wall Street kan dus nog woelige tijden beleven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content