Onzekerheid over Schotse verkiezingen

Over precies een week gaan de Schotten naar de stembus om ‘Yes’ of ‘No’ te zeggen tegen hun onafhankelijkheid.

Opiniepeilingen van de laatste dagen laten zien dat het een stuk spannender lijkt te worden dan gedacht. Vooral de valutamarkten vertoonden een sterke reactie op dit nieuws, en reageerden door het pond sterling te verkopen.

Paras Anand, Head of European Equities bij Fidelity Worldwide Investment, zegt over de impact van het Schotse referendum:

“In de komende dagen zal er veel gespeculeerd worden over de vraag wat de invloed van een ‘Ja’ zou kunnen zijn op de economie, de beurs en de politiek. Het is een uitdaging voor beleggers om positieve aspecten te zien in omstandigheden die op de middellange termijn tot zoveel volatiliteit kunnen leiden. Zelfs als de ‘Nee’-stemmers winnen, kan de opluchting van korte duur zijn, omdat de algemene verkiezingen van volgend jaar en het referendum over het EU-lidmaatschap snel zullen volgen.

Toch zijn er wel degelijk positieve aspecten te ontdekken voor beleggers. Het is goed om te beseffen dat het bedrijfsleven in Groot-Brittannië – in tegenstelling tot bijvoorbeeld de VS – een brede basis heeft doordat bijna twee derde van de bedrijfswinsten buiten het Verenigd Koninkrijk wordt gerealiseerd. Veel van de bedrijven die Fidelity onderzoekt, voelden zich in toenemende mate ongemakkelijk over de koers van het pond sterling. Zij maakten zich zorgen over hun toekomstige concurrentiepositie. In dat licht bezien is een zwakkere pond (die de komende tijd waarschijnlijk zwakker zal blijven, ook als de ‘Nee’-stemmers zullen winnen) een welkome ontwikkeling voor het bedrijfsleven in Groot-Brittannië.

De onzekerheid die veroorzaakt wordt door een mogelijke afsplitsing (en zelfs een overdracht van meer bestuurlijke bevoegdheden naar Schotland als de Schotten ‘ja’ stemmen) – zal bijna zeker de haviken van de Bank of England in toom houden. Daardoor is het gevaar dat een sterke rentestijging zou kunnen opleveren voor het nog breekbare herstel wat afgenomen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content