Onzekerheid over herstel Amerikaanse bouwsector

De onzekerheid over het herstel van de Amerikaanse bouwsector is weer toegenomen. Het aantal nieuwe huizen in opbouw is in juli opnieuw gedaald, waarbij de cijfers over de maand voordien naar beneden werd aangepast. Anderzijds steeg het aantal nieuwe aanvragen voor een bouwvergunning.

Daarnaast daalde het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering met 2000, zo blijkt uit de cijfers die door het Labor Department werden bekendgemaakt.

De daling was in lijn met de verwachtingen en bevestigde de trend op langere termijn. De Amerikaanse beurzen zijn vandaag eens te meer verdeeld geopend, zonder dat er per saldo een duidelijke richting zichtbaar is.

Cacao weer duurder

Bevroren sinaasappelsap of Frozen Concentrated Orange Juice (FCOJ) klom volgens Royal Bank of Scotland 2,8 procent hoger in anticipatie op de nadering van de tropische storm Ernesto.

Bovendien bestaat volgens het Amerikaanse National Hurricane Center de kans dat een omvangrijk onweergebied boven de Bahamas zal uitgroeien tot een tropische cycloon.

Cacao werd voor de tweede opeenvolgende week duurder en liet opnieuw 2,9 procent bijschrijven. Neerslag in grote delen van Nigeria verhindert er het drogen van cacao.

Ivoorkust stevent dan weer af op een erg goede oogst. De International Coffee Organization (ICO) verwacht dat de globale koffieopbrengst in het oogstjaar dat eindigt op 30 september zal uitkomen op 131,4 miljoen zakken (van 60 kilogram).

Dit is 2,2 procent minder dan een jaar eerder. De oogst arabicabonen (vooral Midden- en Zuid-Amerika) zal op 80,9 miljoen zakken uitkomen.

De opbrengst van de robusta variant, die vooral in Azië en Afrika wordt verbouwd, zal een nieuw recordniveau van 50,5 miljoen zakken bereiken. De lagere arabicaopbrengst is een gevolg van de tweejaarlijkse oogstcyclus in Brazilië.

Braziliaanse koffieoogst zal ongeveer 10% lager uitkomen
In het lopende oogstjaar (2011-2012) zal de Braziliaanse oogst volgens de ICO uitkomen op 43,5 miljoen zakken.

Dit is 9,6 procent minder dan een jaar eerder. De Guatemalan Coffee Association liet weten dat het Midden-Amerikaanse land in juli 388.203 zakken koffie (van 60 kilogram) uitvoerde, 23 procent meer dan in dezelfde maand een jaar eerder.

De katoenprijs steeg volgens Royal Bank of Scotland met 3,5 procent en klom daarmee naar het hoogste niveau in 6 weken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content