Danny Reweghs

Onze vijf favoriete internationale aandelen voor 2016

Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Het jaar 2016 nadert met rassen schreden. Hoog tijd om uw het lijstje met onze favorieten voor het beursjaar 2016 te presenteren. We gaven u al eerder de Belgische kanshebbers. Deze keer is het de beurt aan de vijf internationale favorieten.

1.Market Vectors Gold Miners ETF

Inside Beleggen is ervan overtuigd dat we in 2016 een (spectaculaire) terugkeer zullen zien van de edelmetalen in het algemeen en het goud in het bijzonder. De berenmarkt in goud loopt op zijn einde, mede door toenemende onzekerheid omtrent de economische vooruitzichten, bedrijfswinsten, de politiek van de centrale banken, de vluchtelingenstroom en het toenemend terrorisme. Fysiek goud als defensieve component en alternatief voor cash.

Daarnaast zien we ook ruimte voor posities in goudmijnen. Want de baissemarkt in goudmijnen tussen voorjaar 2011 en nu was de zwaarste in minstens vijftig jaar met een daling van de goudmijnenindex met meer dan 80%. Een belegging in de goudmijnentracker Market Vectors Gold Miners ETF (ticker GDX op NYSE), waarin alle belangrijke genoteerde goudmijnaandelen in vertegenwoordigd zijn, lijkt ons dan een serieuze kanshebber op een fraaie return in 2016 en later. Koersdoel 2016: 18 USD

2. Syngenta

De Zwitserse zaden- en vooral gewasbeschermingsmiddelengigant is al geruime tijd het voorwerp van overnamespeculatie. Naast de lage prijzen voor landbouwgrondstoffen, wat de investeringen van landbouwers negatief beïnvloed, ondervindt het bedrijf ook nog eens last van de sterke Zwitserse frank (CHF). Hierdoor staan de resultaten de jongste jaren serieus onder druk. Het Amerikaanse Monsanto, de onbetwistbare marktleider in zaden, probeerde afgelopen zomer dan ook al voor de tweede keer om Syngenta over te nemen.

Het nochtans aantrekkelijk bod van 470 CHF per aandeel werd zonder enige discussie afgewezen. Al diende Syngenta-topman Mack wel op te stappen. De rust is echter nog niet weergekeerd. Met name het Chinese ChemChina zou intussen ook reeds een bod hebben gedaan en ook zouden er gesprekken zijn met de Amerikaanse multinational du Pont om een fusie aan te gaan. En ook Monsanto zou nog een derde overnamepoging in overweging nemen. Syngenta is dus landbouw én een ernstige kandidaat om in 2016 te worden overgenomen.ItaliqueKoersdoel 2016: 410 CHF

3. Franco-Nevada

Het grootste royalty- en streamingbedrijf komt uit Canada en lijkt onze mening dat de edelmetaalprijzen dichtbij een meer jarenbodem zitten, te delen. Franco-Nevada steekt in elk geval een fors tandje bij om de portefeuille verder te versterken. Het schuldenvrije Franco-Nevada besliste de contractueel voorziene optie voor een verdere verhoging tot 1 miljard USD te benutten.

Dankzij de forse terugval van de grondstoffenprijzen, de met schulden beladen balansen en lage beurskoersen van de mijnbouwbedrijven, zijn ook de grotere spelers steeds meer geneigd streamingovereenkomsten als financiering te gebruiken. Men spreekt dan ook over enorm veel opportuniteiten die zich aandienen, bovendien op activa van de beste kwaliteit ooit. De focus ligt traditioneel op goud, maar er worden ook af en toe overeenkomsten voor zilver, koper, … gesloten. Koersdoel 2016: 55 USD

4. Potash Corp

Canadees bedrijf en grootste meststoffenproducent ter wereld. Ook wel eens de ‘Rolls Royce’ onder de meststoffenfabrikanten genoemd met een enorme schat aan potashreserves in de Canadese provincie Saskatchewan en participaties in heel wat andere spelers wereldwijd. Het afgelopen decennium werd de productiecapaciteit fors opgekrikt. Die investeringen zijn achter de rug en dus kan er nu een royaal dividend aan de aandeelhouders worden uitgekeerd (meer dan 7% bruto!). Desondanks bevindt het aandeel zich op een 5-jarig dieptepunt. Ook hier kunnen prijsstijgingen van landbouwgrondstoffen voor de ommekeer zorgen. Koersdoel 2016: 26 USD

5.GlaxoSmithKline

GSK vormde in het voorjaar 2014 samen met Novartis een samenwerkingsverband in de ‘consumer healthcare’ (met producten als Nicorette, Sensodyne, Aquafresh, Voltaren, Otrivin, …). GSK verstevigt zo zijn tweede plaats op de wereldranglijst. Daarnaast kocht GSK op de griepvaccins na de volledige vaccinafdeling van de Zwitsers. Tot slot verkocht GSK de kankerdivisie aan Novartis voor 16 miljard USD. Die deal is intussen definitief beklonken. Maar de cijfers de jongste jaren leren dat de groep erg lijdt onder generische concurrentie voor het ‘block buster’-medicijn tegen asma Advair.

Desondanks behoudt GSK het dividend van 80 pence (PNC) per jaar, waarmee het statuut van de voorbije dertig jaar van stabiele, stevige dividendwaarde overeind blijft. Bovendien is de bedrijfstop vol vertrouwen dat er vanaf 2016 terug een fase van groei Tot slot zijn er de jongste tijd dat grote farmareuzen als Pfizer, Johnson&Johnson, Roche en Novartis mogelijks interesse betonen in GSK, waarvan de beurskoers de jongste jaren flink is achtergebleven. Koersdoel 2016: 1450 pence (14,50 GBP of pond)

Partner Content