Ontluikend herstel huizenmarkt VS betekent positief signaal
Voor de VS geldt momenteel een minder verontrustend vooruitzicht. De Federal Reserve is zijn onconventionele monetaire beleid agressief aan het communiceren en implementeren.
Terwijl het herstel van de totale vraag, de winstniveaus en de werkgelegenheid langzamer verloopt dan menigeen had verwacht, verkeert de Amerikaanse economie in een veel betere toestand dan veel noodlijdende economieën in de eurozone.
PIMCO verwacht dat de Amerikaanse economie in 2013 ongeveer 1% tot 1,5% groeit, zij het met neerwaartse risico’s.
Positief voor de Amerikaanse economie is een nakend herstel van de huizenmarkt, mogelijk afgetrapt door een ommekeer in de waardeontwikkeling van huizen.
PIMCO verwacht dat volgend jaar de reële investeringen in woningen met circa 10% tot 12% zullen groeien; een bijdrage van ten minste 0,3 procentpunt aan de reële economische groei, mogelijk zelfs tot 0,6.
Negatief is echter dat de veelbesproken fiscale klip de Amerikaanse economie op 1 januari 2013 zal bereiken. Zonder verdere ingrepen zal in de VS daardoor de totale vraag dalen met ongeveer 600 miljard dollar à 700 miljard dollar (ongeveer 4% van het bbp).
Ongeacht de verkiezingsuitslag is het niet waarschijnlijk dat de politiek dit op zijn beloop zal laten, maar PIMCO schat dat beleidsmakers een afname van de stimulans tolereren van hooguit 200 miljard tot 250 miljard dollar, oftewel een rem op de economische groei van ongeveer 1,5% van het bbp in 2013.
Einde aan makkelijke groei China
China lijkt een normale conjuncturele vertraging door te maken, maar PIMCO denkt dat er een eind is gekomen aan de periode van makkelijke groei, en dat ook China in een New Normal terechtkomt. PIMCO verwacht voor 2013 een groei van 6,5% à 7%.
Ook de rest van de wereld zal volgend jaar minder groeien dan de consensusverwachtingen. PIMCO voorziet dat het wereldwijde bbp 1,5% à 2,0% groeit ten opzichte van 2,2% in 2012, met een lichte daling van de wereldwijde inflatie tot 2,0% à 2,5% ten opzichte van 2,8% in 2012.
PIMCO voorziet tenslotte dat de olieprijzen stabiel op de huidige hoge niveaus zullen blijven, balancerend tussen de verhoogde geopolitieke risico’s, wereldwijde financiële repressie en vertragende economische vraag.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier