Ontdekking nieuwe olievelden heeft stijging olieprijs afgeremd

Twintig jaar geleden was de algemene verwachting dat rond deze tijd de voorraad winbare olie ongeveer op zou zijn. Hoewel er nog altijd onduidelijkheid is over de exacte voorraden, lijkt volgens Royal Bank of Scotland in ieder geval vrij zeker dat er de komende decennia nog voldoende olie beschikbaar zal zijn. De afgelopen twintig jaar zijn veel nieuwe olievelden ontdekt.

Daarnaast is de voorraad winbare olie groter geworden dankzij de ontwikkeling van nieuwe technieken die het mogelijk maken om olie te winnen op plekken waar dit twintig jaar geleden niet mogelijk was.

Nieuwe technieken maken het mogelijk om bijvoorbeeld olie te winnen die op grote diepte onder de oceaanbodem ligt. Een

hogere olieprijs maakt het steeds interessanter om gebruik te maken van dergelijke (dure) technieken. En dat is doorgaans goed nieuws voor bedrijven in de olie & gas services industrie.

Schlumberger meldt fikse winststijging

Schlumberger, het grootste bedrijf in deze sector, maakte vorige week bekend dat haar winsten in het eerste kwartaal van

2012 met 39% stegen tot 1,3 miljard dollar. De diepwater activiteiten leverden een belangrijke bijdrage aan de stijging van de

winstgevendheid en ook in de toekomst verwacht het management van Schlumberger veel van deze bedrijfstak.

Schlumberger is momenteel zeer geliefd onder analisten. Maar liefst 33 van de 37 door Bloomberg geraadpleegde analisten

geven het bedrijf een “buy” rating en het gemiddelde 12-maands koersdoel ligt 25% hoger dan de huidige koers.

De grootste concurrent, Halliburton, presteert minstens zo goed: van de 34 geraadpleegde analisten geven 28 een “buy” en 6 een “hold” advies met een koersdoel dat gemiddeld 44% boven de huidige koers ligt. Nadat het bedrijf haar focus afgelopen jaar verlegde van natural gas naar olieproductie, steeg haar winst in het eerste kwartaal van 2012 met ruim 22%.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content