Onrust in Midden-Oosten: Europese beurzen in het rood en olieprijs stijgt

© REUTERS

Amerikaanse beleggers grepen de onrust in het Midden-Oosten aan om winst te nemen na de sterke opmars de afgelopen weken. In navolging doken de Europese beurzen diep in het rood. Ook de olieprijzen stegen door de opstanden in Jemen.

De Europese aandelenbeurzen stonden donderdagmiddag diep in het rood in navolging van de verkoopgolf woensdagavond op Wall Street. Beleggers grepen de onrust in het Midden-Oosten aan om winst te nemen na de sterke opmars de afgelopen weken. Die onrust zorgde ook voor een klim van de olieprijs.

Volgens analist Tom Muller van Theodoor Gilissen is er sprake van een “tijdelijke en normale koerscorrectie” op de beurzen. “We zaten er al een tijdje op te wachten gezien de klim vanaf het begin van het jaar. Het hoort erbij. Men is moe van de sprint en moet even op adem komen. We naderen het einde van een sterk beurskwartaal en men kiest ervoor om wat koerswinsten te verzilveren”, zegt de analist.

Opstand Jemen

De Bel20 stond donderdagmiddag 1,6 procent in het rood, net als de beurs van Amsterdam. In Frankfurt bedroeg het verlies 1,4 pct, in Parijs 1,3 pct en in Londen zo’n 1 procent. Ook Wall Street was woensdagavond al diep in het rood geëindigd, vooral de technologie-aandelen op Nasdaq kregen klappen.

Het offensief van Saoedi-Arabië tegen de opstandelingen in Jemen zorgde donderdag ook voor onrust op de oliemarkt. De prijs voor de Amerikaanse ruwe olie steeg op de termijnmarkt met 5 procent. Sinds 19 maart werd ruwe olie zelfs al 19 procent duurder, de sterkste toename in zes jaar, berekende het persagentschap Bloomberg. De prijs van Brent-olie, die in Europa wordt gebruikt, steeg donderdagochtend 4,1 procent. Maar de prijsstijging is relatief, want olie was het voorbije half jaar flink goedkoper geworden.

Ook goud, traditioneel een veilige haven voor beleggers, werd donderdag duurder. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content