Onmiddellijke steunaanvraag Spanje lijkt onwaarschijnlijk

Ondank aanhoudende speculatie in de afgelopen weken lijkt het volgens Philippe Gijsels van BNP Paribas weinig waarschijnlijk dat Spanje op korte termijn een verzoek voor financiële hulp zal indienen. De Spaanse regering lijkt in ieder geval niet gehaast om zulks te doen.

De officiële uitleg is dat Spanje wacht op meer details over de voorwaarden verbonden aan zo’n hulpaanvraag. Europa heeft namelijk duidelijk gemaakt dat aan zo’n hulpaanvraag wel degelijk voorwaarden zijn verbonden, het geld wordt niet zomaar overhandigd.

Wachten tot na 21 oktober

De Spaanse premier Mariano Rajoy zal waarschijnlijk wachten tot na de afloop van de regionale verkiezingen in Galicia (de regio vanwaar Rajoy afkomstig is) alvorens de aanvraag voor hulp in te dienen.

Hoewel de positie van de partij van Rajoy ondermijnd leek te worden, zou het volgens Gijsels wel eens kunnen dat zijn Partico Popular de controle over de regio zal kunnen behouden.

Wanneer de PP het positief momentum kan vasthouden, zou een snelle vraag voor hulp na de verkiezingen verwacht mogen worden. Spanje moet op 29 en 31 oktober staatsobligaties terugbetalen, zodat het voor Spanje moeilijk wordt om een aanvraag voor hulp uit te stellen tot eind oktober.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content