Ondertoon op Europese obligatiemarkten blijft erg voorzichtig

Italië veilde vandaag voor de tweede dag op rij staatsobligaties en die veiling bleek een relatief succes te zijn. Er werd in totaal 4,88 miljard euro opgehaald, waarbij was gemikt op een maximumbedrag van 5 miljard euro. De geboden rente lag echter boven het niveau van een gelijkaardige veiling vorige maand.

De ondertoon op de Europese obligatiemarkten blijft echter erg voorzichtig, zoals bleek uit de koersevolutie van de Duitse staatsobligaties. Het rendement op de Duitse bund met een looptijd van twee jaar bleef slechts zes basispunten boven het absoluut dieptepunt.

Christian Reicherter, in Frankfurt analist bij DZ Bank AG, gaf aan dat het sentiment op de Europese obligatiemarkten vandaag lichtjes beter was. Dat vertaalde zich onder andere in een afname van de spreads tussen Duitse staatsobligaties en obligaties uit de Europese periferie.

Italië is niet gehaast om obligaties te plaatsen

Het rendement op de 10-jarige Italiaanse staatsobligatie bedroeg nog 5,40%, of een daling met 14 basispunten ten opzichte van het slotniveau van gisteren. Vice-minister van Financiën Vittorio Grilli gaf als toelichting op de veiling van overheidspapier dat zijn land niet gehaast is om obligaties te plaatsen.

Volgens Grilli weerspiegelden de vandaag geboden rendementen het algemeen marktsentiment. Hij beklemtoonde nogmaals dat Italië niet van plan is om zich aan onaantrekkelijke rendementen te herfinancieren. Daarmee poogde de minister een krachtig standpunt te vertolken ten opzichte van de financiële markten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content