Omzetgroei bedrijven blijft een probleem

Grootste probleem van een aantal analisten is volgens Wilfried Steentjes van Steentjes Vermogensbeheer het gegeven dat de omzet niet groeit bij de bedrijven. Oftewel de hogere winst is gebaseerd op kostenverlagingen en die kunnen niet eeuwig doorgaan.

Als de economie gaat haperen zullen de winsten onder druk komen en dan is het huidige niveau van de aan-delenmarkt veel te hoog en zullen de winsten van het afgelopen jaar wegsmelten. Dat is een visie maar met hetzelfde gemak valt er ook anders te redeneren.

De winsten zijn gestegen ondanks dat er geen groei is geweest van de omzet. Doel van QE is uiteindelijk economische groei. Als die er is zal de gemiddelde omzet bij bedrijven zeker gaan toenemen en dus ook de winsten. Als de koersen dan niet veranderen neemt de waardering af en zijn aandelen dus eigenlijk te goedkoop.

En omdat we niet geloven dat QE plotseling stopt (tenzij de economie in een “turbo” fase komt) lijkt het laatste scenario het meest aannemelijk. Natuurlijk na een meer dan 23% stijging dit jaar van de S&P500 index mag niet verwacht worden dat in 2014 een dergelijke stijging herhaald zal worden.

Maar het negatieve scenario lijkt ook niet op zijn plek. Daarnaast speelt mee dat steeds meer beleggers hun geld in de aandelenmarkt stoppen. Dat zal wellicht zorgen dat de gemiddelde waarderingscijfers voor aandelen wat hoog zijn maar dat dit meer een tijdelijk karakter zal blijken te zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content