Omzet Mobistar met 8% gedaald.

Op het einde van de eerste negen maanden van 2013 kon Mobistar volgende belangrijke feiten melden:

• Mobistar heeft de kaap bereikt van 5.000.000 mobiele aangesloten kaarten op zijn netwerk in België. De stevige groei van de mvno- en de machine-to-machine- activiteiten is de belangrijkste drijfveer voor de toename van het Mobistar netwerk-marktaandeel.

• In een meer volatiele markt werd zowel bij de pre- als bij de postpaidklanten van Mobistar een verhoogde ‘churn’ waargenomen, maar die werd gedeeltelijk gecompenseerd door een uitstekende klantenwerving.

• 88,2 % van de Mobistar-postpaidklanten hadden al voor een recent en aantrekkelijk ‘dier’-tariefplan gekozen. De grote meerderheid van deze klanten gebruiken een tariefplan dat mobiele data bevat. Het aandeel van de mobiele data in de omzet uit mobiele telefonie bedroeg 47,2 %, terwijl geavanceerde mobiele data 17,3 % van de omzet uit telefonie vertegenwoordigde. Het aantal smartphones dat aangesloten is op het Mobistar netwerk steeg met 66 %.

• Mobistar volgt met veel aandacht de evoluties in het dossier van de kabelregulering in België en verwacht bevorderlijke marktvoorwaarden die een gezonde en eerlijke concurrentie toelaten in de markt van de vastelijndiensten.

• De Mobistar-groep registreerde een totaal geconsolideerde omzet van 1.104,4 miljoen euro, of 8 % minder dan het jaar daarvoor. Zonder een regelgevende impact van 44,7 miljoen euro zou de totaal geconsolideerde omzet 1.149,1 miljoen euro hebben bedragen of 4,2 % minder dan het jaar voordien.

• De Mobistar-groep registreerde een EBITDA van 270 miljoen euro of een daling van 26,9 % ten opzichte van het jaar daarvoor. De EBITDA-marge van de omzet uit telefonie bedroeg 28,1 %. Zonder impact van de regelgeving zou de EBITDA van de Mobistar-groep 295,9 miljoen euro hebben bedragen.

• De investeringen, voornamelijk netwerk gerelateerd, nemen toe en bedroegen 115,7 miljoen euro, of 14,6 % meer ten opzichte van dezelfde periode in 2012. Mobistar zal zijn 4g-netwerk openen voor het einde van 2013 en begin 2014 met een commercieel aanbod op de markt komen. Na de recente netwerkverbeteringen bevestigt Mobistar zijn positie van belangrijkste uitdager op de Belgische mobiele telecommunicatiemarkt op vlak van aangesloten sim-kaarten maar ook op vlak van netwerkkwaliteit. De meest recente drivetest uitgevoerd door het onafhankelijke onderzoeksbureau Commsquare bevestigt dit.

• Gezien de gerealiseerde EBITDA en de in de eerste negen maanden van 2013 uitgevoerde investeringen, bedroeg de operationele kasstroom 154,3 miljoen euro, of 42,5 % minder dan in dezelfde periode van 2012.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content