Olieprijzen gaan pas vanaf 2013 weer stijgen

Het aanbod van ruwe olie zal, ondanks het embargo tegen Iran vanaf 1 juli, op peil blijven. Het olieaanbod van Iran zal wel verminderen, maar niet opdrogen, omdat China en India Iraanse aardolie zullen blijven kopen. De OPEC zal haar olieproductie blijven optrekken (vooral Saoedi-Arabië, Irak en Libië).

De huidige hoge olieprijzen stimuleren volgens Belfius Bank de leden van het oliekartel immers om meer ruwe olie op te pompen. Bovendien wil de OPEC een herhaling van het scenario van 2008 vermijden, waarbij excessieve olieprijzen de wereldeconomie in een recessie storten en de vraag naar aardolie, en dus ook de olieprijzen, onderuit halen.+

Misschien kunnen de onderhandelingen over het Iraanse atoomprogramma, die vanaf 23 mei voortgezet zullen worden, de spanningen op de oliemarkten wat verminderen. In dat geval kunnen de olieprijzen snel zakken.

Ten slotte is de kans erg groot dat de olieverbruikende landen tegen 1 juli, wanneer het embargo van de Europese Unie tegen Iran zou beginnen, een deel van hun strategische oliereserve op de markt zullen brengen. Ze hebben dat al gedaan in 1991 (Golfoorlog), in 2005 (orkaan Katrina) en in 2011 (oorlog in Libië).

Druk op president Obama om iets te doen aan olieprijzen neemt toe

De Amerikaanse presidentsverkiezingen verhogen trouwens de druk op president Obama om iets te doen aan de hoge brandstoffenprijzen.

Pas begin 2013 zien de analistten van Belfius de olieprijzen terug stijgen, door de hogere vraag tijdens de winter op het noordelijke halfrond en doordat de financiële markten dan zullen anticiperen op een sterkere groei van de wereldeconomie (en van de mondiale vraag naar petroleum) in 2013.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content