Olieprijs naar 60 dollar op het einde van dit jaar?

Is er een stijging van de olieprijzen op komst? Misschien wel, tenminste wanneer we de forward curve of futures contracts op the New York Mercantile Exchange mogen geloven.

Deze indicator voorspelt dat de olieprijs kan stijgen tot 60,10 dollar per vat in december. De curve ziet er momenteel identiek hetzelfde uit als 10 jaar geleden, op het moment dat Rusland zijn schulden niet meer kon betalen en dat het Long-Term Capital Management LP hedge fund over kop ging.

Op dat moment bestond eveneens de vrees dat de wereldeconomie sterk ging vertragen, waardoor de vraag naar ruwe olie fors zou afnemen. In het vierde kwartaal van 1998 daalde de olieprijs met 25%. Die daling was de scherpte in zeven jaar.

De OPEC, de organisatie van olie-exporterende landen, verlaagde toen haar productie met 6,90%, met als gevolg dat de prijzen in 1999 meer dan verdubbelde. De OPEC heeft nu een prijsproductie met 9% aangekondigd, terwijl bedrijven als Royal Dutch Shell en Valero nieuwe projecten hebben uitgesteld.

Deze fundamentele factoren lijken het beeld van de forward curve te bevestigen.

Christoph Eibl, fondsmanager bij Tiberius Asset Management, verwacht dat de wereldeconomie in de tweede helft van dit jaar gaat stabiliseren, wat de olieprijs opnieuw een duwtje in de rug kan geven. Eibl verwacht herstel van de grondstofprijzen, waarbij een voortrekkersrol voor olie zal zijn weggelegd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content