Olieprijs moet terug naar 70 dollar

Volgens de Venezolaanse olieminister Rafael Ramirez moet de olieprijs terug naar 70 dollar om de exploratie en exploitatie in nieuwe olievelden rendabel te maken. Alleen door nieuwe investeringen kan worden voorkomen dat er op langere termijn opnieuw een tekort dreigt.

Venezuela, de grootste (Zuid-)Amerikaanse olie-exporteur, onderhandelt met de andere leden van de Organization of Petroleum Exporting Countries (OPEC) over de evolutie van de olieprijs.

Ook de andere OPEC-leden zijn voorstander van een olieprijs in een band tussen 80 en 100 dollar per vat. Belangrijk is om te bereiken dat de markt opnieuw stabiliseert, zodat wordt voorkomen dat de investeringen nog verder terug vallen.

Venezuela wordt – evenals de andere OPEC-leden trouwens – geconfronteerd met een forse daling van de inkomsten als gevolg van de instorting van de olieprijzen. Over de afgelopen zes maanden heeft de olieprijs zowat driekwart van zijn waarde verloren.

Volgens de Qatari olieminister Abdullah bin Hamad al-Attiyah is 70 dollar een rechtvaardige prijs voor een vat ruwe olie. Petroleo Brasileiro SA annuleerde vorige week twee projecten vanwege de te lage prijs.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content