Olieprijs kan vanaf februari-maart opnieuw gaan stijgen

De OPEC, het kartel van olieproducerende landen, is van plan om het productieplafond verder te verlagen wanneer de olieprijs niet snel terugkeert naar het niveau van 70 dollar per vat.

Kenners van de oliemarkt waarschuwen voor een grote volatiliteit wanneer de economie weer aantrekt. Grote prijsbewegingen zijn dan niet onwaarschijnlijk, zeker wanneer de vraag sterk zou aantrekken.

Bij de OPEC is president Chakib Khelil van mening dat iedereen gebaat is bij stabiele olieprijzen. Hij gaf anderzijds toe dat het kartel moeite heeft om het juiste evenwicht tussen vraag en aanbod te vinden.

Oorzaak zijn een forse terugval van de vraag en het oplopen van de olievoorraden langs de markt. Ook de negatieve raffinagemarges spelen een rol in het verhaal. Al deze factoren samen maken het moeilijk om betrouwbare prognoses te maken met betrekking tot de evolutie van de olieprijzen.

Volgens Michael Lynch, president van Strategic Energy & Economic Research, is van mening dat er momenteel een overaanbod aan de markt is, maar dat de productieverlagingen vanaf februari of maart voelbaar gaan worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content