Oliemarkt in supercontango, prijs kan fors hoger

Olieproducenten, raffineerders en speculanten hebben recordbedragen geïnvesteerd in de opslag van ruwe olie, met als gevolg dat de stockagekosten zijn opgelopen. Aanleiding voor die stockagegolf is een situatie van ‘supercontango’ op de oliemarkt, situatie die de zomerprijs naar de zomer toe fors kan doen stijgen.

Dat betekent dat de marktpartijen rekening houden met een forse stijging van de olieprijzen naar de zomer toe. De voorraden in de belangrijkste opslagplaats voor de New York Mercantile Exchange zijn in december 40% gestegen tot het hoogste niveau voor de afgelopen vier jaar.

Supercontango wil zeggen dat de prijs voor olie voor onmiddellijke levering veel goedkoper is dan voor levering op langere termijn. Het februari-contract kostte maandag op de NYMEX 37,59 dollar, terwijl levering voor juli bijna 15 dollar duurder was.

Contango is niet ongewoon op de oliemarkt, maar het verschil tussen de prijs voor levering op korte en op middellange termijn is momenteel wel bijzonder groot. De spread is groter dan de stockagekost, zodat iedereen maar ruwe olie ligt te hamsteren. Dat vertaalt zich onder andere ook in een grote vraag naar schepen voor opslag van olie op zee.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content