Turkse lira in vrije val

BELGA PHOTO DIRK WAEM © BELGA
De Turkse lira verkent nieuwe dieptepunten, nu Turkije diep verdeeld is door de arrestatie van Erkem Imamolu, de burgemeester van Istanbul. Het land staat in rep en roer, de beurs keldert en de leden van de centrale bank zijn in het weekend bijeengeroepen om de crisis op de financiële markten te onderdrukken.
Turken betalen nu al meer dan 41 lira voor een euro. Dat is alweer 17 procent meer dan een jaar geleden. Niemand weet waar nog een bodem zou kunnen liggen.
Defensiebon
Minister van Defensie Theo Francken (N-VA) wil een ‘defensiebon’ uitgeven, om meer te kunnen investeren in defensie zonder de belastingen te verhogen. Zo’n obligatie werd ook al gelanceerd tijdens de Eerste Wereldoorlog. De Verenigde Staten deden toen via Liberty Bonds een beroep op het grote publiek, om de oplopende militaire kosten te financieren. Het werd een enorm succes. Ruim 23 miljoen Amerikanen kochten die effecten. Na de oorlog steeg de rente fors en daalde de koers van de Liberty Bonds. Veel kopers hadden geen ervaring met obligaties en waren geschrokken van de waardedaling. Ook in België weten nog steeds heel wat beleggers niet dat obligatiekoersen tijdens de looptijd in waarde kunnen schommelen. Op de vervaldag wordt het gros van dergelijke effecten wel terugbetaald tegen 100 procent en is het tijdelijke waardeverlies dus verdwenen.
De obligaties van bedrijven als Rheinmetall en Safran gaan vlot van de hand op de secundaire markt.
Het initiatief van minister Francken zal ongetwijfeld weerwerk ondervinden van allerlei organisaties die morele en andere bezwaren zien. Nog niet zolang geleden was het beleggen in aandelen of obligaties van bedrijven die betrokken zijn bij de productie van militair materieel zelfs not done. Daar is heel snel verandering in gekomen. De obligaties van bedrijven als Rheinmetall en Safran gaan weer vlot van de hand op de secundaire markt.
Extra overheidsuitgaven
Schatkistcertificaten en lineaire obligaties (OLO’s) van de Belgische staat zijn vrijgesteld van de beurstaks. Dat is al een hele tijd het geval. Die regel geldt ook voor obligaties die zijn uitgegeven door een (andere) lidstaat van de Europese Economische Ruimte (landen van de Europese Unie, Noorwegen, IJsland en Liechtenstein). De obligaties moeten een looptijd hebben van meer dan een jaar en moeten uitgegeven worden in euro of de munt van het betreffende land. Tevens moeten de obligaties genoteerd worden op een gereglementeerde markt. Toch rekenen sommige financiële instellingen wel een beurstaks van 0,12 procent aan voor obligaties die beantwoorden aan die criteria. Als u dergelijk papier wilt aankopen, vraag dan eerst aan uw bank of broker of die de (niet verschuldigde) beurstaks al dan niet zal aanrekenen.
In vrijwel alle Europese landen stijgen de overheidsuitgaven fors, niet het minst wegens de grote budgetten die worden uitgetrokken voor defensie. Dat zal vrijwel zeker de druk op de inflatie doen toenemen. In welke mate dat zal gebeuren, weet nu nog niemand, omdat nog veel andere factoren een rol spelen. Maar sommige experts menen toch al te weten dat de druk op de Europese Centrale Bank (ECB) zal toenemen om de rente niet verder te verlagen. Meer nog, ze denken dat de rente veeleer zal stijgen. De meeste ECB-bestuurders en veel economen zijn het daar niet mee eens, en vinden dat de beleidsrente eerst nog moet zakken.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier