Geen paniek bij Ghelamco

Ghelamco-CEO Paul Gheysens

Ghelamco stelt de publicatie van zijn jaarresultaten met een maand uit tot 30 april 2025. Het is geen geheim dat het bedrijf met zware financiële moeilijkheden kampt.

De vastgoedgroep Ghelamco heeft nog voor 1 miljard euro schulden open staan, waarvan ongeveer de helft op relatief korte termijn moet worden terugbetaald. Een obligatie van 80 miljoen euro vervalt zelfs al op 14 juni. Volgens eigenaar Paul Gheysens volgt men met de publicatie van resultaten het ritme van de obligatievoorwaarden. Er lopen nog een tiental obligaties, waarvan de meerderheid in Poolse zloty. Van paniek is er bij de obligatiehouders nog geen sprake. Er is amper of geen handel in de obligaties, zodat de koersen standhouden. De obligatiemarkt heeft er vertrouwen in dat Ghelamco overeind blijft.

Dalende inflatie

De Belgische inflatie blijft dalen en bereikte in maart 2,91 procent. Ook de kerninflatie, zonder energie en onbewerkte voeding, nam verder af tot 2,71 procent. Volgens de meest recente gegevens blijven huisvesting, water en energie de voornaamste drijfveren van de inflatie. Daartegenover remmen dalende prijzen voor vervoer, kleding en schoenen de inflatie af. De energieprijzen stegen in maart met slechts 5,48 procent, vergeleken met 8,17 procent in februari.

Ook in Duitsland is de inflatie vorige maand gedaald (naar 2,3%). In de hele eurozone zakte de inflatie zelfs voor het eerst in vijf maanden van 2,3 tot 2,2 procent. Dat wakkert de speculatie over een mogelijke renteverlaging door de Europese Centrale Bank (ECB) verder aan. De bank houdt haar volgende monetaire beleidsvergadering op 16 en 17 april 2025 in Frankfurt. Niet alle bestuurders staan te springen om de rente te doen zakken. Ze wijzen op toenemende inflatierisico’s wegens hogere handelstarieven en stijgende overheidsuitgaven. Volgens de ECB Watch Tool is de kans op een renteverlaging in april fiftyfifty. ​De Amerikaanse Federal Reserve (Fed) heeft deze maand geen bijeenkomst gepland. De eerstvolgende vergadering gaat door op 6 en 7 mei 2025. Daar wordt de kans op een renteverlaging geschat op 80,5 procent.

De dalende inflatie heeft ook een positieve impact op de obligatiemarkten. De Duitse tienjaarsrente zakte met 5 basispunten naar 2,72 procent, terwijl de Belgische rente afnam tot 3,27 procent. Maar die tarieven verschillen nog altijd niet veel van de hoogste niveaus in vijf jaar.

De dalende inflatie in België heeft ook een positieve impact op de lange rente.

Dollarmunten zakken weg

Op de valutamarkt blijft de dollar wisselvallig bewegen. In het kielzog van de Amerikaanse verliezen ook de Australische, Nieuw-Zeelandse maar vooral de Canadese dollar terrein tegenover de euro. Dat laatste houdt verband met het gekibbel over allerlei belastingheffingen tussen de Verenigde Staten en Canada, waar de munten van beide landen onder lijden. De Scandinavische valuta, de Noorse en de Zweeds kroon, laten daarentegen een mooie stijging optekenen.

In maart 2024 verhoogde de Bank of Japan (BoJ) de rente voor het eerst sinds 2007 van -0,1 procent tot 0,1 procent. In juli 2024 volgde een tweede verhoging naar ongeveer 0,25 procent. In januari 2025 werd de rente opnieuw opgetrokken naar 0,5 procent. Met de verhogingen wil de BoJ de inflatie beheersen en de economie stabiliseren. Ondertussen blijft de yen, samen met de Zwitserse frank, een veilige haven in tijden van aanhoudende geopolitieke spanningen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content