Obligaties van Brazilië, Mexico en Zuid-Afrika worden interessant

In de afgelopen maanden is de onzekerheid omtrent het lot van de emerging markets toegenomen. Vraag is of deze kwetsbaar zijn voor een groeivertraging en, zo ja, in welke mate. Het antwoord op deze vraag is niet onbelangrijk, want het zal ook bepalend zijn voor de rentepolitiek.

Op basis van dit gegeven stelt PIMCO de volgende vraag: zijn obligaties van groeimarkten interessant? Welke landen komen dan voor de belegger in aanmerking. Over dit onderwerp is in de afgelopen weken al heel wat inkt gevloeid. Ook de economen van PIMCO hebben er zich mee bezig gehouden.

De economische cyclus is in opkomende landen bevorderlijk geweest voor het versoepelen van het rentebeleid. In de tweede helft van 2011 is de wereldwijde groei echter vertraagd, en dat gold ook voor de meeste opkomende landen.

Welke obligaties genieten de voorkeur?

Francesco Ballcells en zijn team van PIMCO (de grootste obligatiefondsbeheerder in de wereld, een dochter van de Duitse verzekeringsgroep Allianz) verwachten dat de renteniveaus in opkomende markten weer zullen stijgen naarmate de economische cyclus doorzet, maar de hoogtepunten van de komende cycli liggen waarschijnlijk lager dan de voorgaande.

Dat versterkt de trend naar lagere rentes voor de komende paar jaar. Voor rentebeleggingen in opkomende landen geeft Ballcells de voorkeur aan beleggingen met een hoge kredietkwaliteit, een steile locale rentecurve en hoge reële rente, die compensatie kunnen bieden voor de inflatierisico’s. Brazilië, Mexico en Zuid-Afrika vallen daarbij positief op.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content