Obligaties met negatief rendement zijn beter te mijden

Een week geleden lukte het de Nederlandse Staat om met een 3-maands lening 1,25 miljard op te halen tegen een rente van -0,05%. Beleggers zijn blijkbaar bereid om geld toe te leggen op vermogen dat ze aan de staat uitlenen.

De grote onzekerheid binnen de Eurozone ten aanzien van de financiële positie van landen als Spanje en Italië leiden er toe dat beleggers zelfs willen betalen om hun geld veilig te kunnen parkeren.

Dit heeft volgens Royal Bank of Scotland echter weinig te maken met rationeel investeren. Met een inflatie van 2,3% (bron: CBS) en een vermogensrendementsheffing van 1,2% (voor vermogens boven €20.661) gaat de koopkracht van het vermogen van de koper van de obligatie jaarlijks met 3,5% achteruit.

Dit betekent dat u minimaal een rendement van 3,5% dient te realiseren om te voorkomen dat u langzaam arm wordt. Iedereen die rationeel nadenkt weet daarmee dat het compleet irrationeel is om obligaties te kopen met een negatieve rente, waar dus zelfs geld bij moet.

Obligaties met negatieve rente hebben alleen zin in fors deflatoire omgeving

Dit zou volgens Royal Bank of Scotland alleen te verantwoorden zijn in geval van forse deflatie, waarbij prijzen dalen en geld steeds meer waard wordt.

Overigens niet een geheel ondenkbaar scenario. Het overaanbod aan geld, de lage spaarrentes en de beperkte investeringsbereidheid zou de economische groei dermate kunnen vertragen dat er een spiraal van prijsdalingen wordt ingezet.

Bedrijven zien de omzet dalen en verlagen hun prijzen om concurrerend te zijn en hun producten en diensten toch te kunnen verkopen.

Dit kan echter leiden tot verder uitstel van aankopen onder consumenten, wat weer leidt tot verdere prijsdaling en nog minder economische groei.

Dit scenario kwam volgens Royal Bank of Scotland voor tijdens The Great Depression in de jaren ’30. Beperkte inflatie zorgt voor het op peil houden van de economie en 2% wordt derhalve als gezond beschouwd.

Mannen als Mario Draghi en zeker Ben Bernanke (die deflatie als het grootste gevaar voor een economie beschouwt) zullen daarom koste wat het kost alles doen om deflatie tegen te gaan.

Nu hun disconto politiek (rente-instrument) nagenoeg uitgewerkt is, zijn ze daarom overgestapt op drastischere maatregelen als het opkopen van obligaties en liquiditeit beschikbaar stellen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content