Obligatiemarkten in Europa komen min of meer tot rust

Met enkele veilingen van overheidsobligaties tot komst, waaronder ook die van Belgisch kortlopend staatspapier, op komst, is de situatie op de obligatiemarkt relatief stabiel. De koersen van de Duitse staatsobligaties zijn licht in koers gedaald, het rendement op de 10-jarige stijgt met 1 basispunt.

De Europese beurzen doen het eveneens niet slecht, de belangrijkste indices winnen ongeveer een half procent. Zowel de BEL 20 als de Euro Stoxx 50 kunnen dergelijke winsten vasthouden. Op de valutamarkten flirt de koers van de euro inmiddels met de kaap van 1,23 euro.

Verschillende factoren stimuleren olieprijs

Ook al is de groei van de wereldeconomie zwak, Europees/Amerikaanse sancties tegen Iran en een staking in de Noorse oliesector stuwen volgens Goldman Sachs de prijs van ruwe olie omhoog.

China en Japan nemen nog olie af van Iran, maar door de onmogelijkheid om nog tankers met Iraanse olie te verzekeren wijkt Zuid-Korea (de Japanse overheid heeft deze taak zelf op zich genomen) uit naar Noordzee-olie, waarvan de toevoer juist werd beperkt door de Noorse staking.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content