Obligatiebeleggers laten zich niet afschrikken door Standard & Poor’s

Standard & Poor’s verlaagde vanmorgen de kredietrating voor Spanje en een dergelijk evenement zou in normale omstandigheden de obligatiemarkten weer eens op stang hebben gejaagd. Het effect van de downgrading bleef deze keer echter beperkt.

Op zich was dat wel verrassend, want er werd ook nog eens bekendgemaakt dat de Spaanse werkloosheid vorige maand is opgelopen tot 24,40%. Al dat slechte nieuws zat waarschijnlijk wel in de obligatiekoersen verrekend, want de beleggers hielden het hoofd merkwaardig koel.

Het rendement op de 10-jarige Spaanse staatsobligaties kwam uit op 5,88%, of een stijging met 5 basispunten boven het slotniveau van gisteren. In de loop van de sessie steeg dat rendement even tot in de buurt van 6%, waarna de zenuwachtigheid weer wat afkoelde.

Rendementen omhoog en daarna weer omlaag

Het rendement steeg uiteindelijk met vier basispunten tot 3,31%, maar op een bepaald moment was er sprake van een stijging met 22 basispunten. Het rendement op de 10-jarige Spaanse staatsobligatie is dit jaar overigens al met 80 basispunten gestegen.

Toch neemt de spanning onderhuids toe wat Spanje betreft. Credit-default swaps voor zich te verzekeren voor een Spaans default over een periode van vijf jaar bedroeg 473 basispunten, of een stijging met 5 basispunten ten opzichte van het slotniveau van gisteren.

Premier Mariano Rajoy ontkende vandaag nogmaals dat Spanje beroep zal moeten doen op buitenlandse hulp, het land is volgens de premier nog altijd perfect in staat om zichzelf te financieren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content