Nyrstar zinkt verder

Nyrstar, de grootste zinkproducent ter wereld, heeft in 2011 650 miljoen euro opgehaald om mijnen te kopen en overnames te doen. Desondanks blijft de zinkprijs laag. Is er binnenkort toch beterschap in zicht?

De Belgische zinkproducent Nyrstar is fundamenteel sterk, maar de slabakkende zinkprijs heeft gevolgen voor de groep. Opdat de zinkprijs zou stijgen, moeten de zinkvoorraden dalen. Dat is alleen mogelijk als de vraag groter is dan het aanbod. De voorbije jaren moesten verscheidene zinkmijnen hun productie stopzetten. In de zinksector vonden ook enkele overnames plaats.

Toch bleven de voorraden onverminderd stijgen (zie grafiek Inventories Zinc). Dat is opmerkelijk, want volgens Reuters is de Japanse export van afgewerkt zink naar China in februari gestegen met 44% op jaarbasis. Alleen een nieuwe economische groei, verdere overnames en nog meer sluitingen kunnen het evenwicht op de zinkmarkt herstellen.

In augustus 2011 zaten de voorraden even in een dip, maar ondertussen staan we weer dicht bij de historische top van januari 2004. Dat de trend snel kan keren, is ook te zien op de eerste grafiek. Tussen 2004 en 2007 kelderden de voorraden, terwijl de zinkprijs steeg van 800 naar 4600 dollar per ton – een stijging met 475% (zie grafiek Zins US$/ton).

Bij de bekendmaking van de jaarresultaten van Nyrstar in februari 2011 verkondigde CEO Roland Junck dat de fundamentele vooruitzichten voor zink “op middellange termijn” positief waren. We vragen ons af wat hij met die middellange termijn bedoelde. Als we de voorraden in 2004 vergelijken met die van vandaag, moet de zinkprijs rond 1400 dollar per ton noteren. Dat is een groot verschil met de huidige 2125 dollar per ton. De voorraden moeten op middellange termijn naar beneden, of de huidige zinkprijs is niet houdbaar.

Na het verkoopadvies op vrijdag 3 juni 2011 (9,07 dollar) houden we ons nog altijd afzijdig van Nyrstar en de zinksector in het algemeen. Het verkoopadvies was een gevolg van het doorbreken van de belangrijke steunlijn (grafiek Nyrstar). Dat wijst op een zwakte, en zoals altijd vervangen we zwakke door sterke waarden.

Om in Nyrstar te investeren, is het essentieel de evolutie van de zinkprijs te volgen. Er is een kentering als de zinkprijs boven 2400 dollar per ton piekt (R1 op de grafiek). De belangrijkste steunen zijn 1800 en 1600 dollar per ton (S1 op de grafiek). Daalt de zinkprijs richting 1800 dollar per ton, dan kan Nyrstar als countertrendaandeel op de vernoemde steunen worden gekocht. Bij een countertrendaandeel kopen we het aandeel voor de korte termijn. De stoploss staat scherp en we verhogen die stelselmatig. Stijgt de zinkprijs door de weerstandslijn (R1), dan zal Nyrstar die trend ongetwijfeld volgen. U koopt dan een technisch en fundamenteel sterk aandeel van een sector die opnieuw goede vooruitzichten heeft.

We onthouden drie elementen uit de technische analyse die helpen om succesvol te beleggen in aandelen: koop sterke, trendgerichte aandelen in sterk presterende sectoren; verkoop ze als de trend keert; koop countertrendaandelen voor de korte termijn.

Paul Gins, zaakvoerder CompuGraphics nv

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content